8 praktische tips om je instant gelukkiger te voelen

8 praktische tips om je instant gelukkiger te voelen

Iedereen wil gelukkig zijn, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als de omstandigheden ongunstig zijn, heb je vaak het gevoel dat je niets voor je eigen geluk kunt doen. Dit is onjuist, je hebt er namelijk zelf veel invloed op. Wil jij je graag wat vaker gelukkig voelen? Dan kan. Ook in deze Coronatijden. Ga bewust voor meer plezier en vreugde in je leven.

In dit blog deel ik 8 praktische tips om instant happiness te creëren. Ga hiermee aan de slag en je gaat bewust meer geluksmomenten ervaren in je dagelijks leven.

Als je de tips leest, denk je misschien wel: ‘Ja, maar dat weet ik toch al lang?’ Ik weet dat je het waarschijnlijk al weet. Je hebt het vast vaker gehoord of gelezen. Mijn doel is dan ook dat je nu gericht aan de slag gaat en echt in actie komt. Kies een tip die je direct aanspreekt en maak er werk van. Ervaar direct wat het doet met je gemoedstoestand en je geluksbeleving. Want je verdient het!

Gelukshormonen

Wist je dat ons geluksgevoel afhangt van de aanwezigheid van bepaalde hormonen en neurotransmitters in je lichaam? De belangrijkste zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine.

In je hersenen zorgt serotonine voor sereniteit, innerlijke vrede en tevredenheid. Het vermindert angst, agressie en verdriet.

Dopamine creëert een anticipatie op iets en leidt zo tot motivatie en een toename van gedrevenheid.

Endorfine komt bijvoorbeeld vrij bij lichamelijke inspanning zoals lang joggen (denk aan het bekende runner’s high). Het heeft ook een pijnstillende werking en is verantwoordelijk voor het ontstaan van euforie.

Oxytocine wordt ook vaak het knuffelhormoon genoemd. Het is medeverantwoordelijk voor liefde, vertrouwen, vrede en verbinding.

Deze stoffen bepalen niet alleen hoe je je voelt, maar ook hoe je denkt en handelt. Je gedachten en handelingen kunnen op hun beurt weer leiden tot het vrijkomen van deze gelukshormonen. Daar zit natuurlijk een interessante wisselwerking.

Hoe kun je deze stofjes die actief bijdragen aan een happy feeling nu laten toenemen? Dat kan al eenvoudig door het toepassen van de volgende tips. Elke tip heeft direct een positief effect op (één van) de gelukshormonen.

1. Verminder stress

Een beetje stress op zijn tijd is nodig. De spanning voorafgaand aan een sollicitatiegesprek of een presentatie houdt je scherp en alert. Langdurige stress heeft echter flinke fysieke en mentale gevolgen. Zorg ervoor dat het niet zover komt.

Stress is een ware gelukskiller. Het dempt alle positieve gevoelens. Zonder innerlijke balans en rust ben je stukken minder gelukkig. Verminder daarom acute stress door ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie. Wissel inspanning en ontspanning voldoende af. Zorg voor regelmatige rustmomenten en voor tijd voor jezelf om zo in balans te blijven.

2. Lach veel vaker

Kun jij het je nog herinneren? Als kind lachte je elke dag regelmatig om van alles. Kinderen lachen veel en vaak. Naarmate we ouder worden, lachen we steeds minder. Dat is zo zonde. Want (glim)lachen helpt tegen verdriet en kan spanningen verlichten. Het kan je ook instant happy laten voelen.

Trek eens een grote glimlach op je gezicht. Doe dat nu, ook al is er op dit moment geen reden voor. Trek je mondhoeken omhoog en knijp je oogspieren aan: net alsof je echt moet lachen. Houd dit minimaal 10 seconden vast. Voel je dat dit meteen al een prettig gevoel met zich meebrengt?

Als je die spieren in je gezicht aanspant, stuur je automatisch signalen naar je hersenen. Dier interpreteren het als volgt: je glimlacht, dus je zult wel blij zijn. Het maakt daardoor geluksstofjes aan zoals dopamine, serotonine en noradrenaline.

Je hersenen maken geen onderscheid tussen een oprechte of een gemaakte glimlach. Het enige wat telt is dat je mondspierhoeken omhoog trekken en je je de oogringspier samentrekt. Eenvoudig, maar heel doeltreffend dus: dat lachen.

Zit je even niet lekker in je vel? Ga voor de spiegel staan en veins een minuut langs een dikke glimlach. Wedden dat je je daarna een stuk beter voelt? Zo eenvoudig kan het zijn.

3. Geef tijd, aandacht of een cadeau

Herken je dat? Als kind verheugde je je enorm op je verjaardag of op Sinterklaas: want er kwamen cadeautjes aan. En de voorpret maakte je al gelukkig.

Als volwassene is dit anders. Het geeft je meer plezier om een mooi cadeau te geven of om iemand te helpen dan om een cadeau te krijgen of geholpen te worden.

Mensen voelen zich goed en worden blij als ze anderen iets geven, als ze kunnen helpen of kunnen ondersteunen in de breedste zin van het woord.

Dat kan van alles zijn: je buurvrouw een bosje tulpen uit je tuin brengen, je dochter onverwacht cadeau geven, vrijwilligerswerk doen, je neefje helpen bij wiskunde, het hondje van je mindervalide overbuurman uitlaten of een kaartje sturen aan die vriendin die je al een jaar niet hebt gezien.

Dat geldt ook voor indirect iets geven. Studies hebben aangetoond dat het geven van geld aan goede doelen mensen gelukkig maakt. Ongeacht het land van herkomst, het bedrag of het doel van de donatie. * 1

Iets goeds doen voor anderen is dus altijd een win-win situatie.

4. Ren je geluk niet achterna maar geniet hier en nu

Geniet bewust van momenten en van de kleine dagelijkse dingen. Door de drukke waan van de dag ren je voor je gevoel vaak steeds achter de feiten aan. En je denkt: ‘Straks als ik een paar dagen vrij ben, ga ik lekker ontspannen en genieten’. Of ‘Als ik vakantie heb, ga ik welverdiend uitrusten, leuke dingen doen en genieten.’

Onthoud goed:  het beste moment om gelukkig te zijn en te genieten is nu! Van het zonnetje dat heerlijk warm op je huid schijnt, van die lekkere geur en smaak van je cappuccino, van je lievelingsnummer op de radio of van de natuur die weer opbloeit in de lente. Omarm deze mooie momenten elke dag opnieuw. Sta er bewust bij stil en geniet er oprecht van.

5. Plan elke dag iets in waar je blij van wordt

Voorpret is de leukste pret. Denk aan die welverdiende vakantie of de picknick met je gezin komend weekend. Je erop verheugen maakt automatisch gelukkig.

Als je ’s morgens opstaat en je geen zin hebt om aan je dag te beginnen, dan doe je iets niet goed. Dat kan (naast werk dat je niet leuk vindt) komen door de manier waarop jij je dagen vult. Wist je dat een gevarieerde dagindeling gelukkig(er) maakt?

Als mens heb je gewoon behoefte aan vreugde, plezier, aandacht, nieuwsgierigheid en leren. Als elke dag hetzelfde is, staan verveling en een ontevreden gevoel voorgeprogrammeerd. Daar word je natuurlijk alles behalve gelukkig van.

Ga daarom voor jezelf na wat je voor activiteiten kunt doen om aan de sleur van alledag te ontsnappen. Dat kan van alles zijn. Bepaalde mensen ontmoeten, tijd voor jezelf vrijmaken, tijd voor een (nieuw) hobby, iets met je partner of je kind (of samen) ondernemen.

Extra tip van Suus: Stel hiervan een bucket-list op en  plan de activiteiten vervolgens in. Nog belangrijker: houd die afspraken ook aan: ze gaan je door je drukke week heen veel voorpret, vreugde, ontspanning en plezier brengen.

Wil jij hier samen met mij mee aan de slag?

Meld je aan voor ‘Tune into happiness met Suus’.

In deze korte effectieve training leer je in 3 weken de essentie van hoe je dagelijks je eigen geluk(smomentjes) kunt creëren.

Meer info: https://www.suzanneaslander.nl/tune-into-happiness

6. Tank gelukshormonen in het zonnetje

Wist je dat bewezen is dat zonnestralen je gelukkig maken? Zodra je huid ermee in contact komt, maakt je lichaam vitamine D3 aan. Dit bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

Dat is ook de reden waarom veel mensen in Nederland zich in de winter droeviger, pessimistischer en ongelukkiger voelen. De term winterblues of winterdepressie is er dan ook niet voor niets.

Door het gebrek aan zonlicht in de winter hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. Dus zeker in de winter: wanneer je de kans krijgt: breng dan wat tijd door in de zon en vul jezelf zo met geluk.

7. Focus gericht op het positieve

Wist je dat hoe meer jij je bezighoudt met negatieve dingen (zoals zorgen en problemen) en hoe  negatiever je mindset is, hoe meer het negatieve zich versterkt? Want alles wat je aandacht geeft, groeit.

Alle andere dingen worden dan automatisch weggefilterd. Door een negatieve focus neem je de positieve dingen bijna niet meer waar.

Verander je focus en concentreer je op de oplossingen, in plaats van bezig te zijn met de redenen waarom dingen je overkomen. Vraag jezelf af: ‘Hoe kan ik dit probleem oplossen?’

Denk meer in kansen en mogelijkheden, in plaats van in problemen en onmogelijkheden. Op die manier worden uitdagingen ook gemakkelijker om aan te gaan.

Extra tip van Suus: Net als dat je mensen die een negatieve invloed op je hebben het liefste zoveel mogelijk mijdt, is het ook verstandig om negatief nieuws en negatieve berichten op je social media zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk moet je je blijven informeren, maar filter hierin bewust wat meer.

8. Wees elke dag dankbaar

Wij mensen zijn ons hele leven lang getraind om te kijken naar wat er allemaal ontbreekt. Geen wonder dat we ons daardoor vaak ongelukkig voelen. Een heel doeltreffende manier om je gelukkiger te voelen is dankbaarheid. In plaats van te kijken naar wat er ontbreekt of wat je niet hebt, kijk je nu naar alles wat je wel hebt.

Dankbaarheid is een essentiële sleutel tot tevredenheid en geluk. Hierbij kijk je niet naar tekorten (wat je niet hebt), maar leer je je te verheugen en blij te zijn met alles wat je wel hebt of bent en wat vaak niet vanzelfsprekend is.

De beste manier om gericht met dankbaarheid aan de slag te gaan, is door een dagboek bij te houden. Ik weet zeker dat je elke dag wel 5 minuten vrij kunt maken om in je eigen geluk(sbeleving) te investeren.

Maak elke avond voordat je naar bed gaat een lijstje van 3 – 5 dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Ik geef je wat voorbeelden ter inspiratie:

  • Je hebt een dak boven je hoofd.
  • Je hebt een goede gezondheid.
  • Je hebt genoeg te eten.
  • Je woont in een veilig land.
  • Je hebt goede vrienden.
  • Je hebt een geweldige partner.
  • Je hebt gezonde kinderen.
  • Je hebt een leuke baan.

Zie je, dit zijn dingen die je vaak voor lief neemt; maar ze zijn niet vanzelfsprekend. Dit zijn dingen waar je oprecht dankbaar voor mag zijn. Elke dag opnieuw.

Bronnen:

*1 Aknin, L. B., Dunn, E. W., & Norton, M. I. (2012). Happiness runs in a circular motion: Evidence for a positive feedback loop between prosocial spending and happiness. Journal of Happiness Studies, 13(2), 347–355

Wat is jouw gouden tip om instant gelukkig te zijn? Deel hem hieronder.

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>