Succesvol doelen stellen en bereiken: 15 fenomenale tips

Succesvol doelen stellen en bereiken: 15 tips

Iedereen weet uit eigen ervaring wel hoe lastig het is om een goed voornemen ook daadwerkelijk vol te houden. Heb jij jezelf voorgenomen om vanaf nu dingen anders te doen? Of heb je al een concreet doel bepaald en vind je het lastig om het vol te houden? In dit blog deel ik 15 effectieve tips die je helpen om slim doelen te leren stellen en dat wat je je voorneemt ook succesvol te bereiken.

Waarom volhouden vaak niet lukt

Hoe komt het toch dat je een goed voornemen uiteindelijk toch niet volhoudt? Eén van de redenen is dat je te veel tegelijk wilt of te grote stappen wilt maken. Vaak wil je iets minderen (denk aan alcohol drinken) en iets anders juist wat vaker doen; denk aan bewegen of gezonder eten. Dat is teveel in één keer.

Er zijn nog meer redenen waardoor volhouden lastig wordt:

  • Je voornemen is niet echt haalbaar.
  • Je overschat jezelf.
  • Je hebt te hoge verwachtingen.
  • Je hebt onvoldoende vertrouwen in jezelf.
  • Je bent bang om te falen.
  • Je bent onvoldoende gemotiveerd.

1. Evalueer het afgelopen jaar

Hoe vaak kijk je terug bij het begin van een nieuw jaar, in plaats van achteruit? Dat gebeurt niet echt veel. Ik raad je aan om wel een moment stil te staan bij het afgelopen jaar.

Pak pen en papier erbij en noteer voor jezelf welke ervaringen je rijker bent geworden in het afgelopen jaar. Schrijf ook alle veranderingen op: zowel positieve als negatieve veranderingen.

Waarvoor ben je dankbaar? Denk aan personen, situaties of gebeurtenissen. Waarover ben je allemaal trots als je terugkijkt op het afgelopen jaar? Noteer het voor jezelf.

Door dit te doen, haal je positieve vibes naar boven die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je voornemen(s) van dit jaar.

2. Zorg voor rust en ontspanning

Om vol vertrouwen en focus aan de slag te gaan met een goed voornemen, is het wel zo fijn als je lekker in je vel zit.

Het belangrijkste is misschien wel dat je je stresslevel verlaagt. Dat is voor 1001 dingen goed, maar zeker ook om een goed voornemen tot een goed einde te brengen.

Wat je trouwens vaak ziet gebeuren, is dat een goed voornemen of een gesteld doel juist tot stress leidt! Let dus op dat je jezelf niet onder druk zet met je voornemen.

Probeer in je dagelijks leven ook zoveel mogelijk rustmomenten in te bouwen, ook al zijn ze maar klein.

Ze doen namelijk echt veel voor je. Ben je op zoek naar nog meer manieren om je stress te verminderen? Lees dan ook dit blog: https://suzanneaslander.nl/minder-stress-door-positieve-mindset-23-tips/

Naast stress verminderen is ook voldoende slaap krijgen van groot belang. Een goede nachtrust draagt zeker bij aan het bereiken van je doel.

Als je voldoende slaapt, houd je je hormoonspiegels in balans, voel je je energieker, blijf je fitter en voel je je beter uitgerust.

Ook ben je in het algemeen meer geconcentreerd, meer gemotiveerd en meer zelfverzekerd. Dit alles draagt gericht bij aan het volhouden en bereiken van je doel.

3. Start vandaag

Goede voornemens worden vaak gezien als iets banaals. Er zijn veel mensen die er helemaal niets mee hebben: met goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Ergens sluit ik me hier zeker bij aan. Ik ben van mening dat je op ieder moment het besluit kunt nemen om iets aan te pakken in je leven.

Of het nu een nieuw jaar is of niet. Of het nu maandag is of niet. Of het nu de eerste van de maand is of niet en zelfs ‘morgen’ hoor ik liever niet.

Als je iets goed hebt doordacht en er volledig achter staat, is het juiste moment om te beginnen: vandaag!

Tip van Suus: Ken je de 72-uursregel? Die zegt dat je binnen 72 uur in actie moet komen om een gewenst doel echt te bereiken.

Anders daalt psychologisch gezien de kans dat je eraan gaat werken tot een zielige 1 procent. Ga met volle passie voor je voornemen of doel. Weet dat die eerste stap de belangrijkste is.

4. Zorg voor een positieve mindset

In mijn optiek staat of valt alles met je mindset. Als je ergens mee begint en je raakt even van het pad, ben je vaak geneigd om dat te zien als falen.

Je stopt met wat je je had voorgenomen omdat je denkt dat het je toch niet (meer) gaat lukken.

Het is een soort ‘alles of niets’-mindset die hier (onbewust) voor zorgt. Als je er objectief over nadenkt, dan snap je dat je jezelf hiermee gek maakt.

Wees je ervan bewust dat dingen nu eenmaal niet altijd soepel verlopen. Je went jezelf een nieuwe gewoonte aan en dat heeft nu eenmaal tijd nodig.

Daarnaast is een positieve mindset echt enorm ondersteunend om een gesteld doel ook daadwerkelijk te bereiken.

Ben jij een drukke ondernemende vrouw? Wil jij in deze tijden meer focussen op positiviteit & vaker geluksmomentjes ervaren?

Doe mee met “Tune into happiness’: mijn 3-weekse online cursus over je geluksbeleving en de invloed van je mindset hierop, zodat je ontspannen & happy kunt genieten!

5. Kies eens voor een ander type doel

Vaak gaan goede voornemens over voeding en beweging. In plaats van steeds doelen te stellen die te maken hebben met je fysieke gesteldheid, kun je ook aan andere voornemens denken die je veel kunnen brengen.

Denk hierbij aan je tijdsbesteding of het aanbrengen van meer balans in je leven:

  • Wat wil je graag leren het komende jaar?
  • Wat wil je veel vaker doen het komende jaar?
  • Op welk gebied wil je het rustiger aan doen?
  • Hoe creëer je meer rustmomenten op een dag?
  • Van welke dingen wil je graag afscheid nemen?
  • Hoe zorg je voor minder gepieker en stress?
  • Hoe zorg je voor meer welverdiende tijd voor jezelf: de welbekende me-time?

Wat de me-time betreft: Ik heb een interessant E-book geschreven over hoe je  – zonder schuldgevoel – meer tijd voor jezelf kunt vrijmaken.

Het staat boordevol tips en opdrachten. Ga snel naar www.suzanneaslander.nl/gratis en download hem daar.

Nog een belangrijk voorbeeld van een ander type voornemen: vaker ja zeggen tegen leuke dingen, ook als dat misschien moeite kost en lastig voelt.

Behandel jezelf eens wat minder streng. En natuurlijk ook wat vaker nee zeggen tegen de ander en dus lekker vaker ja zeggen tegen jezelf! Je verdient het.

6. Formuleer een prestatiedoel

Wist je dat de formulering van je doel zelfs al bijdraagt aan het succes ervan? Doe hier je voordeel mee.

Zeg liever wat je wel graag wilt in plaats van wat je niet meer wilt.

Stel je wilt minder vlees eten. “Ik wil meer groente en vis eten” is dus beter en effectiever dan “Ik wil minder vlees eten”.

Als je al een voornemen hebt, kijk dan hoe je dat kunt veranderen zodat het een meer positieve formulering wordt.

Onderzoek wijst uit dat alleen dát al effect heeft op het bereiken van je doel. Hoe makkelijk wil je het hebben?

7. Kies voor één realistisch doel

Dit is een inkopper, maar gaat helaas nog zo vaak mis … een haalbaar doel is een doel dat realistisch is.

Kijk wat echt makkelijk haalbaar voor je is. Ga voor iets wat je in je huidige gewoontes kunt inbouwen.

Kies één doel waar jij je de komende tijd bewust op richt. Dit voelt mogelijk wat onprettig, want je wilt nu misschien nog veel meer veranderen.

Maar door dit te doen is de kans dat je dat gestelde doel ook echt bereikt, meteen al veel dichterbij.

Kies daarom voor een realistisch doel dat je helpt om op koers te blijven, zonder tussentijds al overweldigd of teleurgesteld te raken.

Door deze realistische verwachtingen aan het begin vast te stellen, blijf je gemotiveerd en ga je je doel ook behalen.

8. Gebruik positieve woorden

Als je het over je voornemen ofwel je doel hebt en alles wat daarmee samenhangt: gebruik dan altijd positieve taal.

Dus in plaats van “Ik heb geen zin om naar de sportschool te gaan” zeg je “Ik voel me altijd zoveel beter na het sporten”.

Op die manier verbind je je voornemen of je activiteit met een positief (lichaams)gevoel. Zo wordt het voor jou veel gemakkelijker om jezelf steeds weer te motiveren.’

9. Zorg dat je doel meetbaar is

Een echt goed voornemen is een haalbaar en meetbaar doel dat je relatief gemakkelijk in je dagelijks leven kunt inpassen.

Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Benoem dan hoe vaak je gezond gaat koken binnen welke periode.

Bijvoorbeeld  “Ik wil de komende 4 weken elke week 5 dagen een gezonde maaltijd bereiden”. Of wanneer je wilt afvallen: ik wil in de komende 15 weken 6 kilo afvallen.

Hoe kom je nu tot een echt haalbaar doel? Dat kan bijvoorbeeld met de SMART-methode. Dit is één van de bekendste methoden om succesvol doelen te stellen die je ook echt gaat bereiken.

SMART is een acroniem en staat voor:

  • Specifiek: formuleer je doel zo concreet mogelijk.
  • Meetbaar: gebruik getallen om je doel te formuleren.
  • Acceptabel/aantrekkelijk: kies iets wat binnen je mogelijkheden ligt en wat je echt al langer wenst.
  • Realistisch: zorg dat het haalbaar is in de tijd die je ervoor uittrekt. Dat geeft rust en motiveert meer.
  • Tijdgebonden: stel jezelf een concrete datum als deadline of benoem een bepaalde periode (bv. 3 maanden).

Tip van Suus: als je een doel stelt volgens deze methode, wordt het meteen een SMART-doel wat stukken makkelijker te behalen is dan zomaar een uitspraak die je doet.

10. Boek met kleine stapjes grote successen

Je hebt nu een SMART-geformuleerd doel bepaald. Goed bezig, want dat is al het halve werk. Kies er hierbij ook bewust voor om dit doel in kleine stapjes op te delen. Maak van die stapjes weer subdoelen.

Zo is je doel in kleine stappen makkelijker haalbaar. Dit houd je nu eenmaal veel langer en beter vol en die kleine successen motiveren je om door te blijven gaan.

Verdeel je grote doel in enkele haalbare tussendoelen. Zo bereik je makkelijk en met plezier je kleine doelen en uiteindelijk haal je je grote doel op die manier ook.

Tip van Suus: onthoud dat alles bij dit soort zaken draait om een blijvende gedragsverandering die je in gang zet.

Als je dit niet vooraf goed beseft of hier onvoldoende goed over nadenkt, voel je je al snel overweldigt en is het voornemen gedoemd om te mislukken.

11. Ga actief aan de slag met je doel op papier

Ze zeggen vaker: “Wie schrijft, die blijft”. Dat geldt ook voor het daadwerkelijk behalen van een doel of voornemen. Schrijf je goede voornemen op papier.

Op deze manier krijgt het meer betekenis voor je en ben je er sterker mee verbonden.

Je zou zelfs een schriftelijk contract met jezelf kunnen opstellen waarin je beschrijft wat je doel is en hoe je het wilt bereiken.

Pak nu pen en papier. Of nog beter; neem een schrift dat je speciaal hiervoor gebruikt. Noteer hierin alle redenen die je motiveren om dit doel of voornemen tot een succes te maken of het te behalen.

Alleen al het opschrijven ervan vergroot de kans dat je actief en blijvend met je doel aan de slag gaat.

Leg het schriftje zichtbaar op je bureau zodat je er dagelijks iets in kunt schrijven of erin kunt lezen. Hiermee vergroot je de kans op succes.

Tip van Suus: je kunt je doel ook op Post-its schrijven en op bepaalde plekken ophangen. Denk aan je PC, je badkamerspiegel, je tafel of je koelkast.

Stop ook een briefje in je portemonnee. Door je doel vaker te zien, blijf je jezelf op een positieve manier motiveren.

12. Maak gebruik van een planner om je doel te behalen

Voor sommigen werkt een gewoon schrift minder fijn om bezig te zijn met je doel. Vaak hebben we net wat meer een stok achter de deur nodig om vol te houden en gemotiveerd te blijven.

Gelukkig zijn er verschillende kant-en-klaar oplossingen om effectief aan de slag te gaan met een doel dat je graag wilt behalen. Of met een leefstijlverandering die je graag wilt doorvoeren.

Ik heb zelf jarenlang gebruik gemaakt van de populaire Purpuz Planner van Clen Verkleij:

Ook de volgende twee planners zijn ideaal om je te helpen en te motiveren om bezig te blijven met je doel en het ook te behalen.

Het is mij(n) geluk(t) Journal – Lifestyle Planner – Doelen stellen en behalen van Gedine Winklaar:

Dromen- en doelenplanner van Judith Noordzij:

13. Houd vooraf rekening met tegenvallers

Herken je dat? Je bent aan het afvallen en toch ben je net gezwicht voor die grote zak chips …. Ik heb het over dat gevoel dat je dan ervaart. Het gevoel van ‘nu heb ik het helemaal verpest en het heeft nu geen zin meer om op mijn voeding te letten’.

Wist je dat je dit soort tegenvallers of dit terugvallen in oude gewoontes kunt voorkomen door er vooraf bewust over na te denken? Schrijf alle mogelijke uitdagingen en tegenvallers op die zijn gerelateerd aan je doel.

Noteer dan mogelijke oplossingen bij elke uitdaging of tegenvaller. Bedenk waarom deze situaties zich kunnen voordoen en wat je er (preventif)aan kunt doen.

Door het herkennen en erkennen van deze tegenslagen wordt het gemakkelijker als je er straks echt mee te maken zou krijgen.

Tip van Suus: tegenvallers zijn heel normaal. Ze horen bij het proces van een doel behalen.

Psychologen van de Universiteit van Washington ontdekten dat één op de vijf mensen meer dan zes pogingen nodig heeft om zich uiteindelijk aan een doel of voornemen te houden.

No worries dus: foutjes maken hoort er gewoon bij en alle begin is moeilijk.

14. Voorkom afleiding

Allerlei soorten afleiding of verleiding kunnen een obstakel zijn bij het behalen van je doel.

Bedenk vooraf wat voor jouw specifieke doel afleidend of verleidend kan werken. Zorg dat die situaties of dingen niet in de buurt zijn of komen.

Stel je wilt stoppen met alcohol drinken. Door het helemaal niet in huis te halen, voorkom je de verleiding om toch wat te drinken. Hetzelfde geldt voor eten.

Het kan ook te maken hebben met bepaalde situaties die je met het oog op je doel liever uit de weg gaat.

Denk vooraf na over wat verleiding of afleiding kan zijn en probeer het zoveel mogelijk te ontwijken of te verwijderen uit je dagelijkse routine.

Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een betere nachtrust. Om beter te slapen, zorg je ervoor dat je liefst 2 uur voor het naar bed gaan geen schermpjes meer bekijkt.

Voorkom die verleiding door je mobieltje in een andere kamer neer te leggen en een boek te pakken en te gaan lezen.

Tip van Suus: wijk je af en toe af van je gewenste pad richting je doel? Kon je de verleiding of afleiding niet weerstaan?

Geen enkel probleem: morgen pak je het gewoon weer op. Laat ook zeker de schuldgevoelens hierover lekker los en zie het al helemaal niet als falen.

Hiermee ben je alweer een flinke stap dichter bij het daadwerkelijk behalen van je doel.

13. Houd je vorderingen actief bij

Het is belangrijk om je vorderingen bij te houden als je jezelf een doel hebt gesteld. Simpelweg omdat dit een motiverende werking heeft.

Je kunt je schriftje of planner hiervoor gebruiken, maar het tracken (= bijhouden) in een app kan natuurlijk ook. Kies gewoon wat voor jou het prettigste werkt.

Door dit te doen herken je elk behaalde succesje (hoe klein ook).

Tip van Suus: Bekijk bijvoorbeeld de app Goals on track eens: https://www.goalsontrack.com/

Het op deze manier visualiseren van je vorderingen en resultaten maakt je steeds opnieuw bewust van wat je al hebt bereikt.

Dit motiveert je vervolgens alleen nog maar meer, waardoor je in een positieve curve terecht komt.

Tenslotte creëer je zo helder overzicht van waar je staat en wat je al hebt bereikt. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je ook echt voelt waarvoor je het allemaal doet.

14. Beloon jezelf regelmatig

Last but not least: vier vooral ook je kleine successen. Dit lijkt vaak zo overbodig.

Maar voor het volhouden en vervolgens behalen van je doel is het zelfs noodzakelijk dat je jezelf tussendoor beloond.

Die beloning werkt stimulerend door de aanmaak van geluksstofjes in je hersenen. Het motiveert gewoon enorm als je ook juist af en toe die kleine succesjes viert.

Wees trots op jezelf als je de eerste week goed bezig bent geweest.

Trakteer jezelf dan op iets leuks: een glossy blad om lekker in te lezen of iets anders dat bijdraagt aan je ontspanning.

Zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

15. Kom nu in de actiestand

  • Stel een SMART-doel voor jezelf op.
  • Stel je voor hoeveel je leven ten goede zou veranderen als je je doel zou bereiken.
  • Denk na over mogelijke obstakels om je doel te bereiken.
  • Bepaal hoe je hierop kunt anticiperen.
  • Houdt je vorderingen voor jezelf bij: op papier of in een app.

Stel niets uit tot morgen en begin vandaag nog!

Wat is dat ene doel, dat ene voornemen waar jij je de komende periode op wilt focussen?

Deel het hieronder. Wie weet kan ik je nog wat extra tips geven om dat doel ook echt te behalen.

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>