Diabetes is een chronische aandoening die invloed heeft op de manier waarop je lichaam de bloedsuiker regelt. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd.
Dit is een ziekte waarbij je lichaam de bloedsuiker zelf niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat je lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Dit hormoon regelt je bloedsuikerspiegel.
Daarnaast reageert je lichaam bij suikerziekte vaak niet meer goed op insuline, of het maakt helemaal geen insuline meer aan. Dit alles kan een hoge bloedsuikerspiegel (= hyperglycemie) en diabetes symptomen veroorzaken. Denk hierbij aan:
- Verhoogde dorst
- Frequent urineren
- vermoeidheid
- Wazig zicht
- Gewichtsverlies
- Trage genezing van snijwonden en kneuzingen
- Toegenomen honger
Als het niet wordt behandeld, kan diabetes leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, beroerte en nierziekten.
Dit zijn de twee belangrijkste vormen van diabetes:
Type 1: dit komt het minst voor. Hierbij moet je elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt niets eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.
Type 2: Dit komt het meest voor. Hierbij heb je te weinig insuline in je lichaam en je reageert er ook niet meer goed op. Dit kun je aanpakken door veranderen in je leefstijl en medicatie.
Wist je dat je type 2 diabetes zelf kunt aanpakken door je voeding te veranderen?
En dat je daarmee zelfs van je medicatie af kunt komen?
Als hormooncoach kan ik je hierbij begeleiden. Meer weten?
Wereld diabetes dag
Op 14 november is het jaarlijks Wereld Diabetes Dag. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van een aandoening waar miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks mee leven.
Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.