Minder stress door een positieve mindset: 23 tips

Minder stress door een positieve mindset: 23 tips

Een positieve mindset is je sleutel tot succes. Helaas is het in de huidige stressvolle maatschappij niet verrassend dat veel mensen toch worstelen met een negatieve mindset. Uit onderzoek blijkt dat je veel gelukkiger en succesvoller bent als je een positieve mindset hebt. Daar kun je zelf actief een start mee maken. In dit blog deel ik 23 tips die je hier zeker bij gaan helpen.

Wat is een mindset?

Wist je dat je leven voor een deel bepaald wordt door hoe je er zelf in staat?  Dat gebeurt via je mindset. Mensen met een positieve mindset zien vooral de leuke en mooie dingen in het leven. Ze waarderen het leven meer. 

Je kunt een mindset zien als een verzameling overtuigingen die als aannames diep in je psyche zijn verankerd. Dat kunnen bijvoorbeeld aannames zijn over jezelf, over anderen en over je interactie met hen.

Vaak wordt onterecht gedacht dat je je overtuigingen niet kunt veranderen. Het mooie is dat het tegenovergestelde juist waar is: je kunt hier wel actief aan werken.

Dat doe je door een stuk bewuster in het leven te staan en te proberen om zo positief mogelijk te denken over allerlei zaken waar je nu misschien een negatieve emotie of gedachte over hebt.

WAT KUN JE DOEN OM JE MINDSET TE VERBETEREN?

Het antwoord is: veel! Er zijn allerlei manieren en zaken die (in)direct bijdragen aan een positieve(re) mindset. Daar ga ik nu uitgebreid op in. Er staat verderop ook enkele tips bij, waarvan het zelfs wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een positieve mindset.

1. Zet jezelf op nummer één

Ga voor een flinke portie selfcare. Als expert op het gebied van vitaliteit, stress en hormonen kan ik je vertellen dat deze basis goed moet zitten om überhaupt gericht aan de slag te kunnen met je mindset.

Het zijn de clichés: zorg goed voor jezelf, voedt jezelf gezond, beweeg voldoende en plan dagelijks voldoende rustmomenten in. Daarnaast is regelmatig even tijd voor jezelf (= me-time) ook van groot belang om weer op te laden en te werken aan je mindset.

Feit is dat je dan een mooie basis hebt, van waaruit je mentaal en fysiek aan de slag kunt met een positieve(re) mindset.

2. Ga voor een goede start van je dag

Herken je dat? Je bent je bed nog niet uit, of alles gaat vanaf dat moment mis. Je glijdt van de trap, je knoeit met je koffie, het schiet niet op met de kids of je PC start niet op.

Wist je dat de start van je dag echt toonaangevend is voor het verloop van je dag? Vaak ben je na het eerste wat tegenzit die ochtend al geïrriteerd en heb je dus een negatieve mindset.

Wat als je nu eens elke ochtend in alle rust opstaat? Bijvoorbeeld 20 minuten eerder dan anders? Je kunt rustig opstaan, wat te drinken maken en zelfs nog even en paar bladzijden rustig lezen op de bank voordat je je gaat douchen en aankleden.

Wedden dat een dag die je in totale rust en ontspanning start, verder ook relaxt en prettig verloopt? Niet alleen je acties hebben hier invloed, maar ook zeker je gedachten.

Tip van Suus: Denk als je opstaat niet: “Oneeee … vandaag moet ik die presentatie afronden. Dat gaat niet lukken. Ik heb te weinig tijd.” Maar start met een positieve gedachte: “Ik werk hard door aan die presentatie, dan ben ik in de middag klaar en daarna kan ik iets leuks gaan doen.’

3. Onderzoek je eigen emoties en gedachten

Het is van belang dat je bewust(er) kijkt naar je eigen emoties en gedachten. Door de jaren heen heb je namelijk bepaalde patronen ontwikkeld. Vaak gebeurt dat onbewust.

Die patronen hebben een enorme invloed op hoe je nu denkt, doet en wat je voelt. Ga voor jezelf na wat voor type gedachten er allemaal door je hoofd gaan. Datzelfde geldt voor emoties.

Herken je negatieve gedachten of emoties? Ben je daar dan extra bewust van. Zijn ze terecht? Klopt het ook wat je denkt? Vraag je ook eens af waar die gedachten of emoties vandaan komen.

Hiermee kun je nu aan de slag gaan. Kijk of je een negatieve gedachte kunt ombuigen naar iets positiefs. In het begin is dit erg lastig en voelt het raar om zo te denken. Maar dit is wel een goede manier om hardnekkige gedachtepatronen aan te pakken.

4. Houd controle over je gedachten

In tip 2 gaf ik al aan dat je gedachten in de ochtend al invloed hebben op het verloop van je verdere dag. Je gedachten gedurende de dag hebben ook invloed op je mindset.

Het is interessant om eens na te gaan hoe het ervoor staat met je gedachten. Het is namelijk zo dat jij je gedachten zelf (onbewust) creëert. Merk je op dat je veel negatieve of angstige gedachten hebt? Weet dan dat die gedachten je voortdurend onbewust negatief kunnen beïnvloeden.

Dus betrap je jezelf op negatieve gedachten, denk dan aan iets waar je heel blij van wordt. Of aan een hele mooie herinnering. Daarmee kun je zelf direct invloed uitoefenen op je gedachten en ze de positieve kant op ‘sturen’.

5. Ga voor meer lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid. Het is ook geweldig voor je mentale welzijn.

Leuk feitje: lichaamsbeweging is iets wat echt gelukkig maakt. Dat zou je misschien niet direct zeggen, maar dit is de enige manier waarop diverse gelukshormonen in je hersenen tegelijkertijd kunnen worden aangemaakt.

Ik heb het over endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. Schijnbaar blijven deze hormonen lang actief in je systeem: wel tot 12 uur. Dus als je je de volgende keer down voelt, ga dan hardlopen, fitnessen, wandelen, neem een yogales of ga zwemmen.

Tip van Suus: ga bij voorkeur vroeg in de ochtend sporten. Zo zet je meteen de positieve toon voor de rest van de dag omdat de gelukshormonen lekker lang actief blijven.

6. Verander problemen in uitdagingen

Als dingen tegenzitten, is het best lastig om een positieve mindset te behouden. Je vervalt al snel weer in negatieve gedachten. De kunst is dan om juist op die momenten de positiviteit erin te houden.

Dat geldt ook als je in je hoofd bezig bent met problemen waar je mee te maken hebt. Je zit dan al snel in een negatieve spiraal waar je niet snel uitkomt. Behalve als je herkent dat je erin verstrikt bent en gaat omdenken.

Zie het probleem eens vanuit een ander perspectief. Maak er in je hoofd een uitdaging van. De kans bestaat dat je er dan anders tegenaan kijkt en daardoor ook tot andere nieuwe en betere oplossingen komt.

7. Bewaak je eigen negativiteit

Emoties zijn een belangrijk onderdeel van het leven, maar je moet ze wel leren beheersen. Soms kunnen emoties je negatief beïnvloeden en je mindset verpesten.

Hoe vaak betrap jij jezelf op negatieve gedachten? Als je erop gaat letten, zal het je verbazen hoe vaak dat (onbewust) zo is.

Wist je dat je door dit soort gedachten een gevoel van lusteloosheid kunt ervaren? Je hebt nergens zin in en voelt je een beetje down. Dat vervelende gevoel waardoor je tot weinig meer komt, creëer je dus ook (deels) zelf door je negatieve gedachten.

Des te meer reden dus om je eigen negativiteit goed in de gaten te houden en actie te ondernemen richting positieve gedachten. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf en je moet het wel vaker oefenen, maar het levert je echt veel op als je hiermee aan de slag gaat.

8. Zet positieve affirmaties in

Affirmaties zijn positieve uitspraken die je over jezelf maakt of die je naar jezelf toe richt. Ze helpen je om doelen te bereiken, om je zelfvertrouwen te vergroten of om je negatieve gedachten te veranderen in positieve.

Affirmaties zijn krachtige woorden of korte zinnen die je herhaalt om een bepaald resultaat te bereiken. Bij het gebruik van affirmaties is het belangrijk om ze echt te geloven en erachter te staan, zodat ze hun volle kracht kunnen ontwikkelen.

Het doel ervan is om je gedrag en je gevoelens blijvend te veranderen. Denken, voelen en handelen hangen nauw met elkaar samen. Door je gedachten structureel te veranderen door affirmaties, veranderen na verloop van tijd ook je gedrag en je gevoelens.

9. Consumeer vaker positief nieuws

Kijk je vaak nieuws en actualiteiten? Daar is regelmatig narigheid te zien, wat onbewust kan leiden tot negatieve emoties. Het kan ook onbewust allerlei angstige gedachten triggeren. Je begrijpt dat dit zeker niet bijdraagt aan een positieve mindset.

Kijk of je je nieuwsconsumptie kunt minderen. De belangrijke zaken kom je sowieso wel snel te weten via andere kanalen.

Tip van Suus: Wist je dat er ook bronnen zijn die zich uitsluitend richten op positief nieuws? Dat is een mooi alternatief dat meteen bijdraagt aan een meer positieve mindset. Ik neem regelmatig een kijkje op: https://www.goednieuws.nl/ en https://www.thehappybroadcast.com/ (Engelstalig).

10. Focus op de dingen die wel goed gaan

In het leven gaat het niet altijd om succes. Er zullen ook tegenslagen komen. Het is belangrijk dat je leert om zoveel mogelijk te focussen op het positieve. Probeer je te concentreren op de goede, fijne en mooie dingen in het leven, zoals je gelukkige momenten en je successen.

Dit is misschien wel één van mijn beste tips: kijk vooral naar alles wat wel goed gaat in je leven. Vaak is dat voor ons zo vanzelfsprekend dat we daar nooit eens echt bij stilstaan.

Tip van Suus: schrijf elke dag vier dingen op die goed zijn gegaan. Dit klinkt misschien als een onbenullige opdracht, maar het draagt actief bij aan je positieve mindset. Gewoon doen dus!

11. Wees vaker vriendelijk voor jezelf en anderen

Het is belangrijk dat je vriendelijk bent voor jezelf en voor anderen. Het is belangrijk dat je je leven positief beïnvloedt door vaker vriendelijk te zijn voor jezelf en voor anderen.

Kijk of je wat vaker milder voor jezelf kunt zijn. Vaak straffen we onszelf af voor gemaakte fouten. Zie het liever als leermomenten, want dat zijn het ook. Met jezelf afstraffen zit je volop de negatieve mindset, en daar wil je juist vanaf.

Daarnaast kun je ook proberen om vaker vriendelijk te zijn voor anderen. Laat iemand voor in de rij bij de supermarkt, groet onbekenden die je tegenkomt op straat, breng een bloemetje naar je eenzame buurvrouw, stuur je beste vriendin een mooie brief of ruim de rommelkamer van je tienerdochter op.

Elke goede daad draagt bij jezelf ook bij aan een prettig geluksgevoel en daarmee ook aan een meer positieve mindset. Een mooie win-winsituatie.

12. Verdiep je in het thema positiviteit

Ook het lezen van inspirerende quotes of boeiende boeken over het thema positief denken, positiviteit of positieve mindset dragen bij aan het verbeteren van je mindset.

Hoe meer je er mee bezig bent, hoe gemakkelijker je het integreert in je leven. Je kunt jezelf zo gemakkelijker aanleren om zoveel mogelijk positief te denken.

Ik deel hier drie boeken die zeker de moeite waard zijn als het om dit thema gaat:

13. Ga regelmatig even naar buiten

Ga voor die extra portie gelukshormonen en probeer zoveel mogelijk buiten te bewegen, bij voorkeur in daglicht. Want naast lichaamsbeweging heeft ook daglicht een positief effect op je hormonen. Het is daarvoor niet eens nodig dat het zonnetje schijnt.

Door beide te combineren ben je helemaal goed bezig 😉 Maak bijvoorbeeld een heerlijke boswandeling of ga lekker joggen.

Ook tijdens het werk is het verstandig om af en toe buiten een luchtje te scheppen. Maak een korte wandeling van een minuut of 10 en je kunt er weer tegenaan met een positievere insteek. Of neem je boterhammen mee en maak een fijne lunchwandeling.

14. Haal de natuur in huis

Hoeveel planten heb je in huis staan? Ons huis staat er behoorlijk vol mee. Ik ben er dol op; net zoals op een mooie bos bloemen op mijn tafel.

Planten in huis doen veel goeds: niet alleen voor het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in je huis, maar ook voor je gemoedstoestand. Want je haalt als het ware de natuur naar binnen.

Kies voor planten die bij je passen en zorg dat ze op de juiste plek komen te staan. Verzorg ze vervolgens ook goed. Gun jezelf ook eens wat vaker een mooie bos bloemen. Elke keer dat je ernaar kijkt, word je er blij van en dat heeft absoluut een positief effect op je mindset.

Tip van Suus: de Monstera is mijn absolute lievelingsplant. Die wordt ook wel ‘gatenplant’ genoemd. Wij hebben een hele mooie echt grote die als eye-catcher in de woonkamer staat. Ze doen het goed op een plek in de (half)schaduw en hebben maar een beetje water nodig. Je hoeft er niet de deur voor uit, want je kunt er gewoon één online bestellen.

15. Plan elke dag iets in waar je blij van wordt

Het is belangrijk dat je elke dag iets doet waar je echt blij van wordt. Dit kan iets kleins zijn, zoals een wandeling in het park of een heerlijke kop koffie drinken. Of gezellig bellen met je vriendin of een familielid die in het buitenland zit.

Je kunt dit ook inzetten als een soort ‘beloning’ voor jezelf. Bijvoorbeeld na een drukke werkweek ga je gezellig naar de bios of uit eten. Of je koopt je favoriet tijdschrift en gaat lekker op de bank hangen en lezen.

Het is belangrijk dat je elke dag iets doet waar je echt van geniet, want ook met dit soort kleine dingen beïnvloed je je leven positief.

Tip van Suus: plan die beloningen in in je agenda. Klein of groot; dat maakt niet uit. Zorg ervoor dat je elke dag wel iets hebt ingepland. Pak nu je agenda erbij en noteer ze meteen.

WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN TIPS DIE BIJDRAGEN AAN EEN POSITIEVE MINDSET

Het is geen geheim dat een positieve instelling kan leiden tot meer succes en geluk in het leven. Van de volgende tips is zelfs wetenschappelijk bewezen dat ze bijdragen aan een positieve(re) mindset.

16. Leef vooral in het nu

Een van de beste manieren om een positieve mindset te behouden is door je vooral te richten op het heden. Vaak ben je in gedachten (on)bewust bezig met angsten over dingen in de toekomst.

Je weet simpelweg niet wat er in de toekomst gebeurt. Gedachten daarover zijn echt verspilde tijd en dragen niet bij aan je positieve mindset.

Ook gaat veel tijd naar negatieve gedachten over het verleden. Als je veel stilstaat bij fouten uit het verleden of spijt hebt van keuzes die je hebt gemaakt, leidt dit alleen maar tot nog meer negatieve gedachten.

Richt je in plaats daarvan liever zo vaak mogelijk op het hier-en-nu en haal het meeste uit dit huidige moment. Geniet van de fijne en mooie dingen om je heen waar je nu blij mee bent of van geniet; hoe klein ze ook zijn.

17. Ga voor positief geformuleerde haalbare doelen

Het is belangrijk om realistische, haalbare doelen voor jezelf te stellen als je een positieve instelling wilt behouden. Proberen doelen te bereiken die onmogelijk of onrealistisch zijn, is jezelf instellen op teleurstelling, wat kan leiden tot negatief denken.

Het is daarbij ook belangrijk hoe je je doel formuleert. Een prestatiedoel doet meer goeds voor en positieve mindset dan een vermijdingsdoel. Dus zeg liever wat je wel graag wilt in plaats van wat je niet meer wilt.

Stel je wilt minder alcohol drinken. “Ik wil meer water drinken want dat is gezond” is beter en effectiever dan “Ik wil minder alcohol drinken”.

Tip van Suus: Neem nu een moment om kritisch naar je doelen te kijken. Hoe heb je ze geformuleerd? Zijn ze ook wel echt haalbaar? Herschrijf ze voor jezelf en zorg dat ze je een positief gevoel geven. Heb je geen concrete doelen op dit moment, bedenk er dan nu één.

18. Breng veel tijd door met positieve mensen

De mensen met wie je tijd doorbrengt hebben veel invloed op je gemoedstoestand en dus op je mindset. Realiseer je dat goed.

Als je omringd wordt door negativiteit, is het waarschijnlijk dat je je zelf ook negatief gaat voelen. Ga minder om met mensen die je negatieve energie geven: hoe lief je ze ook vindt.

Breng je kostbare vrije tijd liever door met positieve, gelukkige mensen.

Je gaat merken dat dit absoluut bijdraagt aan meer positieve gedachten en dus een meer positieve mindset. Het maakt het voor jou gemakkelijker om positief te blijven.

19. Aan de slag met dankbaarheid

Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel van een positieve mindset. Het is van belang dat je leert dankbaar te zijn voor wat je hebt, zodat je je leven positief kunt beïnvloeden.

Oprecht voluit dankbaar zijn, draagt enorm bij aan je geluksgevoel. Er zijn niet voor niets zoveel dankbaarheidsdagboekjes te koop 😉

Tip van Suus: dit is een mooi en fijn dankbaarheidsdagboek waarmee je 60 weken vooruit kunt. Ook leuk als cadeautje!

Onderzoek wijst uit dat je dankbaarheid echt kunt trainen en dat dagelijkse aandacht voor dankbaarheid echt iets positiefs teweegbrengt in je hersenen.

Een effectieve en simpele manier is door je hersenen te trainen door het beoefenen van dankbaarheid. Probeer dit elke dag te doen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Op andere momenten kun je dit ook toepassen.

Als je echt in de negativiteit zit, pak dan een blaadje (of je boekje) en schrijf vijf dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dat kan groot of klein zijn: alles is goed. Voel die dankbaarheid ook echt. Dit helpt om je negatieve gevoel te verminderen.

20. Start met meditatie of mindfulness

Mindfulness meditatie is een andere geweldige manier om positief denken te bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige mindfulness meditatie kan helpen om je positieve emoties te verhogen, terwijl het stress en negatief denken vermindert. Wat wil je nog meer?

Het is niet ingewikkeld en je hoeft niet in kleermakerszit urenlang met je ogen dicht op de harde vloer te zitten. Je kunt het doen op een manier die bij jou past.

Er zijn allerlei soorten meditaties en mindfulness oefeningen te vinden. Zoek eens op Youtube of probeer een app uit en kijk of het iets voor je is.

Houd het wel even vol: dus niet na 1 of 2 keer proberen stoppen. Neem jezelf voor om elke dag een korte meditatie te luisteren gedurende een week of drie. Wedden dat je daarna niet meer zonder kunt?

Je hebt allerlei soorten meditaties met een specifiek doel. Voor mij werken meditaties voor het slapengaan altijd supergoed. Of een ochtendmeditatie voor meer focus. Probeer het gewoon uit en kijk wat het doet; ook voor je mindset.

Tip van Suus: ben je helemaal ‘nieuw’ als het gaat om mindfulness? Dan is het leuk om Mindfulness voor het Dagelijkse leven – Happy with Yoga te gaan volgen. Deze online mindfulness cursus neemt je mee in de wondere wereld van mindfulness met dagelijkse mails, video’s en audiobestanden. Daarmee ga je gegarandeerd voor minder stress, meer rust en dus een positievere mindset.

21. Let op je woordkeuze

Wist je dat de woorden die je gebruikt ook een rol spelen in je mindset? Ze beïnvloeden je onbewust en roepen bepaalde gevoelens bij je op. De manier waarop je tegen jezelf praat kan ofwel een krachtig hulpmiddel zijn voor positief denken, of juist een enorm obstakel.

Als je merkt dat je jezelf voortdurend naar beneden haalt of veel negatieve gedachten hebt, doe dan een bewuste inspanning om je gedachten te veranderen. Let daarbij in het bijzonder op je woordkeuze.

Laat zinnen als  “Ik kan dit toch niet”, “Dit lukt me toch nooit”, “Dat gaat niet” enzovoorts zoveel mogelijk achterwege. Kies een andere, meer positieve formulering. Denk aan “Ik kan dit: het is misschien moeilijk, maar ik zal mijn best doen”.

Ga voor jezelf na hoe vaak je het woordje ‘moeten’ eigenlijk gebruikt. Het is een kort woord met een grote impact. Dit woord heeft een negatieve ‘bijsmaak’: het voelt alsof je geen keuze hebt of dat je iets verplicht wordt. Ook suggereert het dat je er eigenlijk geen zin in hebt.

Vervang ‘moeten’ vaker met ‘willen’, ‘mogen’ of ‘kunnen’. Dit geeft je keuzevrijheid en dat brengt een hele andere energie met zich mee. Je voelt meteen het verschil al als je het voor jezelf uitspreekt.

Een voorbeeld: “Ik moet nog strijken ‘ of “Ik kan zo gaan strijken”. Bij de laatste zit er geen negatieve lading op en dus voelt het meteen relaxter en prettiger. Wat woorden al niet met je kunnen doen …

22. Neem regelmatig pauzes

In alles wat je op een dag doet, is het belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen. Dat geldt zowel voor werk als privé. Even helemaal weg van en uit datgene waar je mee bezig was.

Ook als je je overweldigd of gestrest voelt, is het belangrijk om wat tijd voor jezelf te nemen. Dit kan inhouden dat je een paar keer diep ademhaalt, een wandeling maakt of naar rustgevende muziek luistert.

Pauzes nemen – hoe klein ook – helpen om je hoofd leeg te maken en om even lekker te ontspannen. Ook stelt het je in staat om met een frisse blik verder te gaan met datgene waarmee je bezig was. Deze rustmomenten dragen zo gericht bij aan een positieve mindset.

Tip van Suus: luister wat vaker een podcast. Je hebt ze in alle soorten en lengtes. Wist je dat ik zelf ook een toffe podcast maak? ZORG MET ZIN: alles over zorg & zelfzorg.

23. Zorg voor voldoende slaap

Last but not least nog een kort maar krachtige tip die bewezen bijdraagt aan een positieve(re) mindset. Zorg voor voldoende slaap.

Het is belangrijk om voldoende te slapen als je een positieve instelling wilt behouden. Slaapgebrek kan leiden tot prikkelbaarheid, angst en depressie. Probeer 7 tot 8 uur per nacht te slapen.

Kun je moeilijk in slaap komen? Probeer dan voor het slapen gaan eens een yoga nidra sessie voor een diepe slaap. Dat doe je gewoon liggend met je ogen dicht. Heerlijk!

Yoga nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Klinkt ingewikkeld, maar het is bijzonder ontspannend.

Tip van Suus: neem online een kijkje bij Yoga Nidra – Happy with Yoga en probeer het echt eens uit. In 7 heerlijke ontspannen sessies ga je voor volledige en diepe ontspanning van lichaam en geest.

Heb je zelf nog een andere tip die je helpt richting een positieve mindset? Deel hem hieronder!

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>