Voorkom kerststress: 24 verrassende tips

Voorkom kerststress 24 verrassende tips

De Sint is nog niet vertrokken of we zitten alweer volop in de kerstsfeer. De decembermaand is een periode waarin velen van ons zich gestrest en overweldigd voelen. Er moet voor je gevoel van alles en je komt steeds tijd tekort. Zo wordt genieten van de decembermaand best lastig met dit vervelende kerst-stressgevoel.

Wil je de december-hectiek de baas zijn? Ga dan aan de slag met mijn tips en zorg zo voor meer rust en plezier in deze drukke decembermaand.

Wat is kerststress?

Onderzoek toont aan dat het stressniveau voor velen bijzonder hoog is in de feestmaand. Je kent het vast wel: je neemt je teveel voor en stelt daarbij ook vaak te hoge eisen aan jezelf.

Uit onderzoek blijkt dat de maand december bij veel mensen stress en soms zelfs depressieve gevoelens veroorzaakt. Dit gevoel – ook vaak kerststress genoemd – kan 1001 redenen hebben.

Denk aan dingen op het werk die af moeten voor de kerst of het feit dat je juist met de kerst moet werken. Daarnaast moet je nog van alles regelen zoals cadeaus en het eten met de Kerst. 

Je moet ook kiezen waar je de Kerstdagen doorbrengt? Heb je kinderen, dan zijn die met Kerst ook twee weken thuis. Je wilt er ook voor hen zijn en zorgen dat ze leuke dingen kunnen doen.

Waar blijf je zelf in dit hele verhaal? Hier volgen mijn tips voor een stressvrije decembermaand.

1. Laat je plichtsgevoel lekker los

De gedachte aan de feestmaand maakt veel mensen al onrustig. Want voor je gevoel moet je van alles. Vaak ervaar je een soort plichtsgevoel: je ‘moet’ iemand uitnodigen of bezoeken. Je moet de juiste cadeaus halen en je huis moet op-en-top in kerststijl versierd zijn.

Dit soort situaties geven je stress. Maar van wie moet dat eigenlijk allemaal? Wie zegt je dat dat allemaal zo moet? Waar komt dit plichtsgevoel eigenlijk vandaan?

Dit is het moment om hier voor jezelf eens bewust bij stil te staan. Wist je dat je veel dingen op de automatische piloot doet? Dit zijn echt vastgeroeste gewoontes en je hebt niet door dat die gewoontes nu misschien helemaal niet meer bij je passen.

Tip van Suus: Neem pen en papier en schrijf alles op wat je van jezelf moet deze maand. Als de lijst af is, stel je prioriteiten en ga je bewust keuzes maken. Wat wil je graag en doet en wat juist niet (meer)? Weet dat het oké is dat je niet alles kunt doen. Laat eventuele schuldgevoelens lekker varen.

2. Goed genoeg is het nieuwe perfect

Ben jij ook zo’n rasechte perfectionist bij wie alles perfect moet zijn? Zeker nu in de feestmaand? Snel loslaten … want perfectionisme is ‘killing’. Het veroorzaakt veel stress en het heeft een negatieve invloed op je gezondheid en je welzijn.

Kerst is toch van oorsprong bedoeld om met familie en vrienden samen te genieten? Zorg dat dát je prioriteit heeft. En de andere zaken – zoals eten en cadeaus – zijn echt bijzaak.

Leg je er gewoon alvast bij neer: Kerst wordt niet perfect! En dat maakt helemaal niets uit. Focus je op de dingen die wel goed gaan. En op het plezier en de mensen om je heen.

Gaat er een keer echt iets mis? Plaats de mislukking dan gewoon in perspectief en relativeer het. Wat is het ergste dat kan gebeuren als de ovenschotel aanbrandt? … Precies, dan laat je maar eten bezorgen: het is maar even zo en dat is helemaal niet erg.

Tip van Suus: Haal jezelf geen stress op je hals en laat de controle wat meer los. Het loopt toch zoals het loopt. ‘Go with the flow’ en geniet ervan. 

3. Maak een december planning

Misschien klinkt het wat overdreven, maar een planning biedt veel houvast tijdens een drukke maand als deze. Want vaak ervaar je stress als je voor je gevoel in tijdnood zit.

Maak meteen tijd vrij en schrijf alle dingen op die je deze maand moet doen of regelen. Zo’n lijst helpt je namelijk om overzicht en focus te houden. Het zorgt meteen voor meer rust in je hoofd.

Klaar? Noteer nu je actiepunten in je agenda. Werk daarbij van achteren naar voren. Dat wil zeggen: bepaal eerst de deadline. Stel je wilt je cadeaus uiterlijk 20 december compleet en ingepakt klaar hebben.

Plan in de tussenliggende tijd tot het heden nu tijdvakken in, waarin je met dit actiepunt aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je tussen elk actiepunt wat je inplant minimaal een half uur ruimte vrij laat in je agenda. Het is niet de bedoeling dat de planning je ook nog stress bezorgt … 

Maak die planning nu! Door dingen concreet in te plannen en zo een gevoel van controle te creëren, lijkt alles op je to-do lijst ineens veel beter behapbaar. Dit geeft meteen rust in je hoofd en vermindert je stressgevoelens.

Tip van Suus: zorg voor een fijne planner. Jarenlang heb ik naar tevredenheid een Purpuz planner gebruikt. Ik heb dit jaar voor het eerst de Balans Planner gekocht. Het is nu echt mijn favoriet voor het hele jaar door overzicht en daarmee rust!



4. Je hoeft het niet alleen te doen

Als je verantwoordelijk bent voor veel dingen, zijn stress en hectiek onvermijdelijk. Als dingen dan niet volgens plan verlopen, ontstaat er tijdsdruk en slaat de kerststress genadeloos toe.

Waarom zou je alles alleen moeten doen? Vraag wat vaker om hulp zodra je die nodig hebt. Delegeer taken aan anderen: vraag de kinderen om de boom te versieren, vraag je partner om wat huishoudelijke klusjes over te nemen en vraag familie om elk een gang van het kerstmenu te maken en mee te brengen.

Tip van Suus: Met de kerstdagen zelf kun je ook een paar mensen vragen om je te helpen bij van alles. Dat doen ze vast met plezier en het is nog gezellig ook! Maak zo ook meteen meer tijd voor jezelf vrij om tussendoor even op adem te komen.

5. Plan genoeg rustmomenten in

De kersttijd staat vaak in het teken van dingen doen voor anderen: je helpt mensen om je heen. In de decembermaand verlangt een groot deel van de mensen vaak naar wat meer rust voor zichzelf.

Hier ben je zelf verantwoordelijk voor: dus pak die verantwoordelijkheid vooral nu voor je eigen (gemoeds)rust. Zorg dat in je planning (zie tip 3) ook voldoende rustmomenten zitten. Wist je dat slechts 10 tot 30 minuten bewuste rust direct je stresslevel verlaagt? Als je je overweldigd voelt, neem dan een direct paar minuten voor jezelf om te ontspannen.

Ga bijvoorbeeld naar buiten om een frisse neus te halen. Of lees lekker een kwartiertje in je favoriete boek of tijdschrift met een heerlijk warme kop thee. Verwen jezelf met een heerlijke warme douche of schuimend bad.

Pak die rustmomenten en laad zo je batterijen weer op. Je merkt direct dat wat meer rust je kerststress snel laat verdwijnen.

6. Zeg wat vaker nee

Deze maand brengt veel uitnodigingen met zich mee. Bij sommige uitnodigingen kom je er echt niet onderuit. Maar moet je echt op elke uitnodiging ingaan? Nee! Realiseer je dat je het niet iedereen naar de zin kunt en hoeft te maken.

Voel je niet verplicht om van alles te doen. Het is oké om tegen sommige dingen nee te zeggen. Dit voorkomt dat je je overweldigd voelt. Zeg in eerste instantie niet meteen toe als mensen je uitnodigen.

Bedank ze voor de uitnodiging. Zeg bijvoorbeeld dat je er later in de week bij ze op terugkomt. Op die manier zeg je niet direct onbedoeld van alles toe. Nu kun je er rustig over nadenken en ook gericht dingen toezeggen.

Het is belangrijk om tussen die momenten dat je buiten de deur bent, ook rustmomenten voor jezelf in te bouwen in deze drukke tijd. Anders wordt het een grote brok verplichtingen in plaats van een verzameling leuke momenten. Kortom: wees eerlijk en duidelijk.

7. Haal zo snel mogelijk je cadeaus in huis

Zorg tijdig voor je cadeautjes. Wacht niet tot de laatste minuut! Haal cadeautjes op tijd en pak ze een paar dagen voor Kerstmis in.

Wist je dat meer dan een derde van de mensen hun kerstcadeaus op het laatste moment koopt? Waarom zou je je dat aandoen?

Geen parkeerplek fatsoenlijke parkeerplek vinden, de drukte in de stad, lange rijen aan de kassa of urenlang turen op je scherm om de leukste en origineelste cadeaus te vinden. En dan hopen dat het ook echt op tijd wordt geleverd.

Tip van Suus: haal en bestel je cadeaus nu meteen. Dan is alles op tijd binnen en kun je daarna in rust de rest van je planning afwerken.

8. Haal wat extra cadeaus in huis

Wil je totale gemoedsrust? Haal dan een paar extra cadeaus die zowel voor man als vrouw leuk en geschikt zijn. Denk aan een goede wijn, een leuk setje olijfolie of bijzondere bonbons of heerlijke koffiebonen?

Hoe vaak gebeurt het niet dat je net die ene vriendin, buurman of trainster van je sportclub iets had willen geven als bedankje. Maar dat je het gewoonweg vergeten bent?

Om te voorkomen dat je hiervan in de stress schiet, haal je alvast iets in huis. Pak het ook in; dan staat het klaar voor noodgevallen. Een heerlijke rustgevende gedachte!

9. Vier Kerstmis zoals jij dat wilt

Als je merkt dat kerst zoals je het normaal gesproken viert meteen zorgt voor mentale stress, doe daar dan iets mee. Voorkom dat de leuke sfeervolle en gezellige kersttijd voor jou aanvoelt als een last.

Maak bewuste keuzes en vier de dagen zoals jij dat wilt. Met je familie, partner, vrienden of alleen jezelf. In Nederland of lekker op een hagelwit strand met een cocktail in je hand. Het is jouw leven: pak de regie en kies bewust voor jezelf: ook tijdens de Kerst.

10. Ga voor volop voorpret

Je zou bijna vergeten dat de decembermaand gewoon een fantastische maand is. Je ziet al je dierbaren weer, je hebt waarschijnlijk (een paar dagen) vrij, je kunt sfeervol genieten van de mooie kerstversiering en van lekker eten.

Ga voor die voorpret en verheug je op al die mooie dingen: en geniet er ook vooral van. Hierdoor neemt je stresslevel automatisch af en zo zorg je direct voor meer rust in je hoofd.

11. Laat je perfectionisme los

Er zijn ongetwijfeld situaties waarin perfectionisme goed is. Denk aan beroepen zoals piloot of hartchirurg.

Maar in de meeste overige gevallen is het oké om je perfectionisme wat vaker los te laten. Wat gebeurt er als het kerstdiner niet 100% perfect is maar 80%? Geen haan die daarnaar kraait. Of als je huis voor jouw gevoel maar 80% mooi versierd is?

Wees tevreden met minder. De enge die daarmee bezig is, ben jij. De rest merkt het niet eens op. Stop met op je tenen lopen en wees tevreden met minder. Zo valt er een zware last van je schouders: zeker weten.

Tip van Suus: knoop dit in je oren: niet alles hoeft perfect te zijn en jij hoeft niet perfect te zijn. Het is veel belangrijker om samen een fijne tijd door te brengen.

12. Zorg juist nu voor voldoende me-time

Middenin de chaos van plannen, kerstinkopen doen, kerstboom versieren en koekjes bakken is het gemakkelijk om te vergeten ook nog aan jezelf te denken.

Het sleutelwoord is me-time. Neem bewust tijd die broodnodige tijd voor jezelf. Vertraag eens bewust je dagelijkse routine. Kruip lekker onder een warme deken met warme chocomelk met lekker veel slagroom. Lees mooie kerstverhalen. Gun jezelf een saunabezoek of laat je nagels eens doen.

Of wat dacht je van een heerlijk ontspannende yogasessie die je gewoon vanuit huis online volgt? Geloof me: een beetje tijd voor jezelf brengt veel rust en ontspanning in dit hectische kerstseizoen.

Tip van Suus: misschien moet je jezelf gewoon een maandje online yoga cadeau doen. Je zult versteld staan van wat het allemaal voor je doet. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Practice Happy with Yoga. Dat is een soort Netflix, maar dan voor yoga.

13. Ontspan tijdens het koekjes bakken

Deze tip is kort maar krachtig: bak in december eens wat vaker koekjes; gewoon voor jezelf. Dat schijnt je stresslevel te verlagen. Het zijn vaak herinneringen aan je kindertijd die hieraan positief bijdragen.

Dus haal je schort tevoorschijn en pak de bakspullen erbij. Zet een lekker muziekje op en geniet ervan: alleen of samen met anderen. Snuif de heerlijke geur op een daarna kun je smikkelen van de zelfgebakken koekjes.

Tip van Suus: deze speciale kerst bakvorm-set zag ik op Bol, superleuk om zo iets moois te bakken.



14. Blijf in beweging

Naast de drukte en gezelligheid die december met zich meebrengt, is het ook goed om ook je gewone bezigheden op te blijven pakken. Denk bijvoorbeeld aan beweging.

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een heerlijke wandeling buiten doet al wonderen. Pak je dik in en geniet van het winterseizoen. Uitgebreide winterwandelingen zijn goed voor body & mind.

Doe je aan bepaalde sporten? Zorg ervoor dat je dat blijft doen in december. Sporten is de ultieme stresskiller. Lichamelijke activiteit vermindert namelijk je stresshormonen adrenaline en cortisol.

Daarnaast maakt het de gelukshormonen serotonine en dopamine aan. Na het sporten voel je je stukken beter en ben je meer ontspannen. Plan daarom je sportactiviteiten ook in en houd je eraan.

15. Zet je telefoon vaker uit

Wist je dat even niet beschikbaar zijn voor de buitenwereld je helpt om je gedachten te reorganiseren, prioriteiten te stellen en in de actiestand te komen? Probeer het maar eens uit.

Je kunt de telefoon natuurlijk ook op ‘Niet storen’ zetten en enkele nummers kiezen voor wie je (voor noodgevallen) wel bereikbaar bent.

Een paar uur zonder je mobieltje gaat je stressniveau echt meteen verlagen. Mailtjes en appjes kunnen best wel een uurtje of 2 tot 3 zonder jou. Het is even wennen, maar er gaat een wereld voor je open qua tijd en rust.

Tip van Suus: Probeer de gratis app Space brake phone addiction eens uit (Android en iOS).

16. Neem vaker een micro-pauze

Even met je ogen dicht op de bank 10 minuten even helemaal niets doen. Neem vaker een micro-pauze. Dit is ook een tip die ik mijn klanten vaak meegeef.

Het is mooi om te horen dat ze niet hadden verwacht dat het zoveel met ze zou doen. Qua rust en even helemaal niets moeten.

Vaak heb je behoefte aan zo’n pauze als je het druk hebt. Ook dan kun je die momentjes wel ergens inlassen. In je auto kun je ook prima even met je ogen dicht zitten. Of wat dacht je van in een rustige ruimte of (als het niet anders kan) op het toilet?

Geen excuses meer: neem die micropauzes die heerlijke rust met zich meebrengen. Je bent daarna weer energiek en zit vol met energie.

17. Je hoeft het niet iedereen naar de zin te maken

Vaak hebben we hele hoge verwachtingen van Kerst: en dat is stressvol. Zeker als jij de gastvrouw bent. Onthoud dat je het niet iedereen naar de zin kunt een hoeft te maken.

Jij organiseert het, dus het is jouw feestje. Kies voor datgene wat jij leuk vindt en sta achter je beslissingen. Zorg ervoor dat je voorpret hebt en geniet; in plaats van je druk te maken over wie straks waarover gaat zeuren of een opmerking maakt.

18. Verminder opkomende stress via je ademhaling

Stress heeft direct invloed op je ademhaling. Als je gestrest bent, wordt onder meer je ademhaling sneller.  

In stressvolle situaties kunnen ademhalingsoefeningen je helpen om meer te ontspannen. Ze bieden je ook meteen een heerlijk moment van rust.  

  • Ik deel een makkelijk en effectieve oefening met je:
  • Adem in en tel tot twee.
  • Houd je adem in en tel weer tot twee.
  • Blijf inademen en tel tot twee.
  • Houd je adem weer in en tel tot twee.
  • Herhaal dit tot je niet meer kunt ademen.
  • Adem dan in één lange en rustige adem uit.
  • Adem tenslotte een paar keer normaal door.

Tip van Suus: er kan zóveel met je ademhaling! Nieuwsgierig wat allemaal? Lees dan het boek van James Nestor : het nieuwe ademen. Echt heel bijzonder.



19. Accepteer hulp

Het zal je misschien verbazen, maar wist je dat het in de natuur van de mens zit om elkaar te helpen? Mensen willen van nature dienstbaar zijn en andere steunen en helpen.

Het verbaast je misschien nog wel meer dat mensen juist vaak die klusjes leuk vinden, waar jij een hekel aan hebt. Bieden mensen aan om je ergens mee te helpen? Maak daar dan dankbaar gebruik van en accepteer die hulp. Zeker in deze hectische decembermaand.

20. Zorg dat het leuk blijft voor iedereen

Het verbaast je misschien nog wel meer dat mensen juist vaak die klusjes leuk vinden, waar jij een hekel aan hebt. Bieden mensen aan om je ergens mee te helpen? Maak daar dan dankbaar gebruik van en accepteer die hulp. Zeker in deze hectische decembermaand.

Kinderen en Kerst: een gouden combinatie. Maar als het om de voorbereidingen gaat, kunnen ze (onbewust) ook stress veroorzaken. Kinderen hebben vakantie en willen vermaakt worden: natuurlijk nét als jij andere dingen te doen hebt. Dat veroorzaakt onrust aan beide kanten.

Tip van Suus: Plan dingen die je in huis wilt doen of moet voorbereiden op één dag in. Kijk of de kinderen een dagje ergens kunnen spelen of logeren. Of vraag je partner om een dagje iets leuks te doen met de kids. Kijk bijvoorbeeld eens op: https://www.dagjeweg.nl/kerstvakantie. Dat is win- win voor iedereen.

21. Slaap wat meer uurtjes

Juist in de drukke decembermaand doe je er goed aan om wat meer uurtjes te slapen. Als je goed uitgerust bent, heb je meer energie voor alles tijdens de kerstdrukte.

Ga vanaf nu een half uurtje eerder naar bed. Als het lukt, is een uurtje eerder nóg beter. Je staat versteld van wat dit je oplevert als je dit een poosje doet.

Vind je het lastig om in slaap te komen? En glas warme melk met honing voor het slapen gaan doet nog steeds wonderen. Daarnaast is het slim om een uur voordat je gaat slapen niet meer op schermpjes te kijken. Dus geen tv of mobieltje, maar gewoon een lekker boek.

Tip van Suus: sinds een jaar of twee ben ik bijna verslaafd aan lavendel spray. Dat spuit ik vlak voor dat ik naar bed ga 2 keer aan de bovenkant van mijn kussen. Ruikt zalig en helpt mij om zo weg te glijden in een diepe slaap. Zorg dat je altijd puur natuurlijke producten kiest. Dan zit je altijd goed.

Dit is mijn favoriet.



22. Beloon jezelf

In deze drukke decembermaand heb je zelf ook zeker wel een extraatje verdiend. Bedenk een leuk cadeau als beloning voor alles wat je doet.

Dat kan van alles zijn: een bezoek aan de schoonheidsspecialiste, een doos vol heerlijke bonbons of die mooie laarsjes die je al even op het oog hebt.

Kerst is ook een moment om jezelf in de watten te leggen. Gewoon: omdat je het verdiend!

23. Afvallen na Kerstmis

Hoe fijn de kerstdagen ook zijn, als alle kerststress voorbij is en alles weer terug gaat naar normaal is dat ook best fijn. Daarnaast is dat eindeloze eten nu voorbij 😉

Veel mensen hebben als goede voornemen om in januari af te vallen. Daar zijn 101 mogelijkheden voor om dat aan te pakken.

Ik wil je hierbij de tip meegeven dat het belangrijk is dat je hormonen in balans zijn op het moment dat je start met een dieet.

Feit is dat een verstoorde hormoonbalans het helaas praktisch onmogelijk voor je maakt om af te vallen. Ook al sport je met personal trainer en let je kritisch op je voeding. Als je dan probeer af te vallen, zal dat amper tot niet lukken.

Als je langdurige stress hebt ervaren, kun je er vanuit gaan dat je hormonen uit balans zijn. En dat een afvalpoging nu waarschijnlijk niet tot veel leidt.

Daarom is het beter om je hormoonbalans eens te onderzoeken. Dat kan bij mij: zonder metingen en bloed prikken.


Suzanne Aslander

Heb je hormonale klachten? Of vervelende kwaaltjes waar je maar niet vanaf komt? Zit je niet lekker in je vel? Ben je langdurig moe en futloos? Probeer je van alles maar lukt het gewoonweg niet om af te vallen?

Als hormooncoach onderzoek ik met jou de oorzaak van dit soort klachten en ga ik hiermee met jou aan de slag.

Lees hier alles over hormonale disbalansen en wat ik voor je kan betekenen.


24. Ga voor een goed voornemen dat je ook echt volhoudt

Iedereen weet dat het lastig is om een voornemen in het nieuwe jaar ook daadwerkelijk vol te houden.

Wist je dat het best lang duurt voordat je jezelf een bepaalde gewoonte aangeleerd hebt? Vaak wordt hiervoor een periode van 90 dagen genoemd. Daarbij moet je die gewoonte ook echt iedere dag uitvoeren.

Die tijd gun je jezelf helaas meestal niet. Zeker niet als je straks weer in de drukke waan van de dag zit. Door een nieuwe gewoonte in hele kleine stapjes (babysteps) op te bouwen, maak je een goede start met je voornemen. Bouw het daarna langzaam op (of af).

Dat geldt voor alles; van beginnen met bewegen tot allerlei diëten.

Tip van Suus: denk eens na over een voornemen waar je in 2023 echt mee aan de slag wilt. Bedenk dan hoe je jouw doel in kleine stapjes kunt bereiken. Noteer dit voor jezelf en plan ook deze acties alvast in je agenda of planner. Fijne feestdagen gewenst en vergeet vooral niet te genieten!

Wat doe jij om er dit jaar een stressvrije Kerst van te maken? Deel het hieronder bij de reacties.

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>