22 belangrijke redenen waarom je vaker water moet drinken

22 redenen om water te drinken Suzanne Aslander

Water drinken is belangrijk: het wordt zo vaak gezegd en we weten het allemaal. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Lees deze 22 redenen door en ik weet zeker dat je daarna nog vaker naar het water grijpt. Niets is zo essentieel voor het lichaam als water omdat het je vitale functies in stand houdt. Het heeft verschillende functies in je lichaam en is betrokken bij praktisch alle processen. Als je lichaam voldoende gehydrateerd is, zit jij veel beter in je vel!

Het belang van voldoende water drinken

Het overgrote deel van je lichaam bestaat uit water. Je overleeft het een aantal weken zonder eten, maar zonder water kun je het slechts een paar dagen volhouden. Wist je dat als je dorst hebt, je eigenlijk te laat bent met het hydrateren van je lichaam? Dorst is echt een alarmsignaal: zorg dat je dat voor bent en drink vaker water.

Het gezondste water is stilstaand (kraan)water dat niet te veel mineralen bevat. Onverzadigd water kan het gemakkelijkst gifstoffen binden en ze elimineren. Koolzuur of een te hoog gehalte aan mineralen verzadigen het water dat daardoor minder goed in staat is om de giftige stoffen te binden.

Een van de meest gestelde vragen is vaak: hoeveel water moet ik drinken op een dag? Dat varieert in lichte mate per persoon. Algemeen kun je stellen dat 2 liter water drinken een mooi gemiddelde is. Let op: het gaat om puur water. Thee, koffie of frisdranken vallen hier niet onder.

Wist je trouwens dat de temperatuur van het water dat je drinkt ook invloed heeft op je lichaam? Koud water werkt verkwikkend, verbrandt calorieën, het verlaagt je lichaamstemperatuur en het zorgt voor een beter humeur. Warm water daarentegen bevordert de spijsvertering, zorgt voor een regelmatige stoelgang en verlicht pijn.

Voldoende water drinken doet ontzettend veel voor je gezondheid. Het bevordert de doorstroming van voedingsstoffen en hormonen en maakt zelfs endorfines vrij. Het kan het risico op allerlei aandoeningen verminderen en het kan ook hoofdpijn, migraine en nierstenen helpen voorkomen.

Ook versterkt het je immuunsysteem omdat water ervoor zorgt dat je lichaam belangrijke vitamines, mineralen, enzymen en sporenelementen kan opnemen.

Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt?

Zoals je begrijpt, gebeurt er van alles in je lijf als je onvoldoende vocht binnen krijgt. Ik noem enkele symptomen op:

  • concentratieproblemen
  • lusteloosheid
  • futloos
  • stress
  • moe, slaperig
  • hoofdpijn
  • migraine
  • hoge bloeddruk
  • gewrichtspijn
  • donkere urine

Een tekort aan vocht kan al na een paar dagen levensbedreigend zijn. Gifstoffen en afvalstoffen kunnen dan niet meer via je nieren worden uitgescheiden. Ook vernauwen de bloedvaten zich waardoor het lichaam minder goed van bloed wordt voorzien.

De totale cellulaire activiteit van de hersenen, de nieren, de huid, de maag, de lever en het hart wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.

1. Water drinken is belangrijk voor al je lichaamsprocessen

Wist je dat 2 grote glazen water drinken direct na het opstaan wonderen doen voor je bloedsomloop? Als je lage bloeddruk hebt, is dit een gouden tip.

Water is broodnodig voor de vorming van alle door de hersenen geproduceerde hormonen. Zonder water is je lichaam niet in staat zijn de vitale voedingsstoffen naar de juiste plekken te vervoeren. Je bloed bevat veel water, zodat onder meer zuurstof, hormonen en voedingsstoffen door je lichaam getransporteerd kunnen worden.

Al je zintuiglijke organen (ogen, oren, neus, mond en zeker ook je huid) hebben voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren.

Daarnaast hebben je nieren ook ruim voldoende water nodig om gif- en andere afvalstoffen af te kunnen voeren. Hier wordt elke dag circa 180 liter bloed gezuiverd en daar is water als transportmiddel hard voor nodig.

Aan de kleur van je urine kun je trouwens meteen zien of je voldoende drinkt. Als het vrij donker en geel is, drink je niet genoeg. Als het licht is en bijna op water lijkt, drink je wel voldoende.

2. Water drinken zorgt ervoor dat je hart beter werkt

Naast de hersenen is het hart het belangrijkste orgaan in het menselijk lichaam. Elke pompactie van de hartspier is een enorme inspanning. Zoals je weet speelt lichaamsbeweging een belangrijke rol als het erom gaat je hart gezond te houden.

water drinken is goed voor je hart

Maar ook de vochtinname speelt een relevante rol bij de prestaties van je hart. Er wordt gezegd dat 5 glazen water per dag drinken het risico op een hartaanval kan verminderen. Op zich is dit logisch, want verdund bloed kan beter door de hartkamers en aders stromen dan onverdund bloed.

3. Water drinken verbetert je immuunsysteem

Water speelt ook een belangrijke rol in de werking van je immuunsysteem. Hoe beter je lichaam gehydrateerd wordt, hoe beter je immuunsysteem functioneert.

Naast dat je minder snel een verkoudheid of een griepje oploopt, voorkomt het ook dat zouten zich in je nieren ophopen en zo nierstenen kunnen vormen. Zoals je eerder hebt gelezen hebben nieren voldoende vocht nodig om hun functies optimaal te kunnen vervullen.

4. Water drinken geeft je stofwisseling een boost

In zijn boek Het watergeheim gebruikte wetenschapper Dr. Howard Murad talrijke onafhankelijke studies om aan te tonen dat de mate van hydratatie van het lichaam een uiterst grote invloed heeft op de stofwisselingssnelheid.

Op zich is dit ook logisch, want de vloeistof die je lichaam draaiend houdt, is je bloed. Dat is zowel verantwoordelijk voor het zuurstoftransport als voor de verdeling van belangrijke voedingsstoffen.

Hoe minder vocht iemand opneemt, hoe groter de kans is dat het bloed dik wordt. Hierdoor stroomt het minder snel, waardoor het zuurstof en de voedingsstoffen de cellen veel langzamer bereiken. 

5. Water drinken houd je vochtgehalte op peil

Als je lichaam dagelijks voldoende water binnen krijgt, kan het optimaal functioneren. Dit heeft veel voordelen. Voedingsstoffen worden efficiënter door je lichaam vervoerd, je speekselproductie wordt bevorderd, je lichaamstemperatuur wordt constant gehouden en je bloedsomloop wordt verbeterd.

Door puur water te drinken, vul je je vochtgehalte aan. Veel mensen weten niet dat andere dranken hier niet (direct) onder vallen. Denk aan koffie, sommige theesoorten, frisdranken en alcohol.

Cafeïne- en theïne-houdende dranken en alcohol drogen je lichaam uit. Daarom is het verstandig om bij elke kop koffie/thee bijvoorbeeld ook meteen een glas water te drinken. Zo vul je je vochtreserve weer aan. 

Hetzelfde geldt voor alcoholische dranken. Door er water bij of na te drinken kun je ook een eventuele kater verminderen. Voldoende water drinken is echt een must om je lichaam gezond en vitaal te houden.

6. Water drinken verbetert je slaapkwaliteit

Als je overdag onvoldoende drinkt, kan dit zelfs je nachtrust beïnvloeden. Een groot glas water drinken voor het slapengaan is hierbij helaas niet de oplossing.

water drinken is goed voor je slaapkwaliteit

Je moet de hele dag door goed gehydrateerd blijven omdat je ‘s nachts veel vocht verliest. Dat kan wel een halve liter of meer zijn. Dit gebeurt door transpiratie en via je ademhaling.

Voldoende water drinken overdag draagt zodoende ook actief bij aan een goede nachtrust en meer energie als je weer opstaat.

7. Water drinken vermindert je eetlust

Als je wilt afvallen, raad ik je aan om gedurende de dag lekker veel water te drinken. Dat stimuleert je metabolisme en voert ook direct afvalstoffen af waardoor je je fitter voelt. Daarnaast verhoogt water je verzadigingsgevoel.

Drink 20 minuten voor je maaltijd een groot glas water om je eetlust alvast wat af te remmen. Hierdoor voel je je tijdens het eten sneller ‘vol’ en eet je automatisch minder.  Dit is een simpele, maar doeltreffende truc om onnodige calorieën te vermijden en je lekker vitaal te voelen.

8. Water drinken helpt bij het afvallen

Water is de perfecte natuurlijke eetlustremmer. Veel water drinken vermindert je hongergevoel waardoor je minder tot je neemt. Water drinken dient daarmee als perfecte ondersteuning bij het afvallen. 

Hoe meer water je drinkt, hoe minder last je hebt van een hongergevoel. Je maag zendt dan namelijk prikkels naar je hersenen die aangeven dat je geen trek meer hebt.

Zowel koud als warm water drinken helpt je bij het afvallen. Je lichaam verbrandt wat meer calorieën wanneer je koud water drinkt. 

Bij het drinken van warm water worden vetten in je lichaam beter verteerd en opgelost. Daarnaast stijgt je lichaamstemperatuur iets na het drinken ervan waardoor je (slag)aders zich verwijden.

Hierdoor verbetert je doorbloeding naar je spieren en andere weefsels. Ook maakt dit het gemakkelijker om vetophopingen op te lossen.

9. Water drinken voorkomt een slecht humeur

Grappig maar waar: er schijnt een direct verband te bestaan tussen te weinig drinken en het hebben van een slecht humeur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufts Universiteit in Massachusetts. Voor dit onderzoek moesten twee testgroepen een cardio-training van 60 minuten uitvoeren.

Terwijl de ene groep voldoende water kreeg en goed gehydrateerd was, kreeg de andere groep tijdens de hele training geen water.

Na de training had een onevenredig aantal deelnemers in de groep die geen water mocht drinken de neiging tot stemmingswisselingen, agressie en zelfs depressieve gevoelens. Zodra ze water hadden gedronken verdween dit (gelukkig) snel weer.

10. Water drinken voorkomt blaasontsteking en nierstenen

Blaasontstekingen zijn onaangenaam en pijnlijk. Veel water drinken wordt aanbevolen als preventieve maatregel. Dit spoelt je blaas krachtig uit en maakt het zo ook lastiger voor bacteriën om zich daar te vestigen.

Ik heb het al eerder benoemd, water drinken is ook voor je nieren van levensbelang. Met een goed vochtgehalte in je lichaam kunnen je nieren hun werk goed doen en alle gifstoffen uit je lichaam spoelen.

Drink je onvoldoende, dan werkt dit mechanisme niet goed; met alle problemen van dien. Je houdt (te) hoge concentraties gif- en afvalstoffen in je lichaam.

Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van pijnlijke nierstenen toe. Het kan mogelijk ook leiden tot het ontstaan van darmkanker en kan samenhangen met een verhoogde kans op een hartaanval. Dat wil je toch liever allemaal voorkomen …

11. Water drinken is goed voor je gewrichten en je kraakbeen

Wist je dat water ook goed is voor je botten omdat het ze versterkt? Je gewrichten en kraakbeen hebben ook volop vocht nodig. Te weinig kan bijvoorbeeld artritis of kraakbeenbeschadiging bevorderen.

Je kraakbeen verliest bij een vochttekort namelijk zijn natuurlijke elasticiteit en veerkracht. Het droogt wat uit en schuurt hierdoor meer tegen elkaar. Dit kan uiteindelijk tot ongewenste gewrichtspijn leiden. Door goed te drinken kun je dit soort pijn voorkomen.

Water is trouwens ook belangrijk voor je wervelkolom, want het fungeert daar als een soort schokdemper.

12. Water drinken is van belang voor je spieropbouw

Je spieren bevatten een bovengemiddelde hoeveelheid water: namelijk bijna 70%. Als je genoeg water drinkt, worden je spieren voorzien van voldoende zuurstof en voedingsstoffen.

Wist je dat water je spieren helpt om energie bij te tanken? Doordat je bijvoorbeeld tijdens het sporten zweet, verliezen je spieren ook vocht. Zorg dat je het vochtgehalte regelmatig aanvult zodat je spieren weer goed kunnen functioneren. Daarnaast verminder je met het drinken van water de kans op spierkrampen.

Water helpt ook om lactaat af te breken; hiermee voorkom je spierpijn. Bovendien hebben je spieren voor hun samentrekking veel elektrolyten nodig. Die krijg je binnen via je voeding, maar ook via gemineraliseerd water. Goed drinken dus tijdens en na het sporten!

13. Water drinken vermindert je hoofdpijn

Als je niet genoeg drinkt, beïnvloedt dat je hersenfunctie. Dat is vrij logisch, want je hersenen bestaan voor 95% uit water. Veel mensen denken dat plotseling opkomende hoofdpijn gerelateerd is aan stress. Terwijl uitdroging in veel gevallen deze hoofdpijn veroorzaakt.

water drinken helpt bij hoofdpijn

Voordat je een paracetamol of andere pijnstiller inneemt, drink dan liever eerst 2 grote glazen water. Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door vochttekort (en die kans is groot), dan trekt die na een half uur tot 3 uur later helemaal weg.

Als je gedurende de dag voldoende water drinkt, kun je zelfs vermoeidheidshoofdpijn als het ware zo ‘wegdrinken’.

14. Water drinken kan bijdragen aan het verminderen van kanker

Voldoende water drinken kan het risico op bepaalde ziekten verminderen. Volgens sommige studies schijnt overvloedig water drinken het risico op bepaalde kankers te verminderen.

Voldoende water drinken beschermt de cellen en stelt ze in staat zich snel en doeltreffend te vernieuwen. Dit is onder meer van belang om bepaalde aandoeningen en ziekten zoals kanker (blaas, borst en dikke darm) tegen te gaan.

Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben onderzoek gedaan naar blaaskanker en voldoende water drinken. Ze ontdekten dat genoeg drinken het risico op blaaskanker met 60% kan verminderen.

Het water verdunt de verontreinigende stoffen in het lichaam en transporteert ze naar buiten voordat ze in contact komen met de blaaswand. Dit voorkomt dat ze zich in de blaas gaan nestelen.

15. Water drinken voorkomt vermoeidheid

Je kent hem vast wel, die flinke dip om een uur of 4 in de middag. Die dip kan zomaar eens simpelweg een teken zijn van een vochttekort in je lichaam.

Als je tijdens je werk lekker alert en fit wilt blijven, doe je er goed aan regelmatig water te drinken. Ja, dan moet je ook vaker naar het toilet, maar als dat het ergste is …

16. Water drinken geeft je een vol gevoel

Ik benoemde het al eerder, water geeft je een vol gevoel. Feit is dat het je maag zonder ook maar één calorie wat opvult. Hierdoor verdwijnt je hongergevoel al snel.

Wist je trouwens dat een hongergevoel vaak wordt verward met dorst? Je denkt dan dat je trek hebt, maar eigenlijk is er gewoon een (licht) vochttekort ontstaan wat aanvoelt als honger. 

Als je maag de volgende keer knort, drink dan een groot glas water en wacht het even af. Waarschijnlijk is het hongergevoel dan verdwenen. En zo niet, dan is het ook echt tijd om wat te eten.

17. Water drinken zorgt voor een energieboost

Je hersenen hebben dagelijks bijzonder veel vocht nodig. Zodra er een tekort ontstaat, krijg je concentratieproblemen, voel je je vermoeid en soms zelfs verward. Vaak pak je in zo’n situatie een kop koffie. Weet dat het oppeppende effect hiervan snel weer weggeëbd.

Waterd rinken geeft een energieboost

Ik adviseer om een groot glas fris water te drinken op zo’n moment, zodat je hersenen weer voldoende vocht krijgen en jij weer lekker energiek verder kunt. Die koffie, energydrink of energiereep zijn dan echt overbodig.

18. Water drinken zorgt voor een mooie huid

De huid is ons grootste orgaan: hieraan kunnen we aan de buitenkant zien wat er van binnen aan de hand is. Er zijn 1001 verzorgingsproducten op de markt voor een mooie stralende huid. Een zeer effectief en ook nog een gratis product is water.

Goed water drinken maakt je huid gladder omdat de cellen zich van binnenuit meer met het vocht kunnen vullen. Je organen worden namelijk eerst van vocht voorzien en daarna pas je huid. Daarom is veel water drinken zo belangrijk.

Het drinken van 2 liter water per dag is goed voor je huid en kan ook vlekjes verminderen. Vooral als je een droge huid hebt, is deze hydratatie van binnenuit belangrijk. 

Wist je trouwens dat onverklaarbare schrale lippen (bijvoorbeeld in de zomer) ook veroorzaakt kunnen worden door te weinig vocht in je lichaam? En dat bepaalde gifstoffen in je lichaam ervoor zorgen dat je huid ontstoken raakt en je poriën verstopt raken? Door veel water te drinken spoel je die gifstoffen sneller weg waardoor je puistjes kunt verminderen.

19. Water drinken zorgt voor mooi glanzend haar

Wist je dat ongeveer 20 % van je haar uit water bestaat? Het is dus logisch dat je voor een gezonde en stralend mooie haardos veel water moet drinken.  

Water drinken zorgt voor glanzend haar

Je haar heeft echt veel baat bij het drinken van voldoende water. Je haar heeft dit nodig om het te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Dit geeft het die prachtige glans en laat het zacht aanvoelen.

20. Water drinken stimuleert je spijsvertering

Voldoende drinken zorgt ervoor dat je spijsvertering wordt gestimuleerd. Drink je te weinig, dan ligt constipatie op de loer. Water is nodig om je darmwanden gehydrateerd te houden, zodat ze gemakkelijk kunnen werken en alle afvalstoffen probleemloos kunnen afvoeren.

Heb je last van winderigheid of verstopping? Met regelmaat voldoende water drinken kan dit soort problemen oplossen. Niet alleen is de darminhoud dan zachter en kan het je lichaam gemakkelijker verlaten, ook je hele spijsvertering is gebaat bij voldoende vocht.

Water helpt daarnaast om gif- en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en het bevordert een regelmatige stoelgang.

21. Water drinken verbetert je concentratie

Regelmatig water drinken helpt je hersenen om sneller te werken, verhoogt je concentratie en je vermogen om helder te denken. Uit een onderzoek in Londen bleek dat leerlingen betere cijfers halen als ze tijdens een examen water drinken.

Kun je je niet goed concentreren? Voel je je afgemat en futloos? Vaak is de oorzaak echt vochttekort in je hersenen en in de rest van je lichaam.

22. Water drinken bespaart je veel geld

Last but not least bespaar je aardig wat geld door alleen water te drinken. Eenvoudig kraanwater is hier perfect geschikt voor. Je kunt het kraanwater eventueel nog filteren als je wilt.

Het is fascinerend wat water drinken allemaal voor je doet. Doe hier je voordeel mee en ga nu meteen een groot glas water drinken om van al deze voordelen te profiteren.

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>