8 Redenen waarom kefir zo gezond is

8 redenen waarom kefir zo gezond is

Het woord ‘kefir’ komt uit het Turks en betekent zoveel als ‘welzijn’. Wist je dat kefir ook echt een boost voor je gezondheid is? Sinds drie jaar drink ik zelf bijna dagelijks een glas melkkefir. Het is niet alleen erg lekker en verfrissend, het heeft ook nog eens veel interessante gezondheidsvoordelen. In dit blog vertel ik je meer over kefir en leg ik je uit waarom het zo gezond is.

Wat is kefir?

Yoghurt, karnemelk en skyr zijn probiotische zuivelproducten die allemaal goed zijn voor je darmen. Maar met maar liefst 61 verschillende soorten bacteriën en gisten, kun je kefir misschien wel zien als één van de meest gezonde probiotische zuivelproducten.

Bij kefir proef je meteen hoe gezond dit drankje is. Dit heerlijke bruisende melkdrankje komt tot stand door fermentatie en zit boordevol probiotica.

De kefirzwam is een plakkerig-klonterig mengsel van goede bacteriën, gistcellen, eiwitten, polysachariden en vetten. Je kunt het je optisch voorstellen als een soort cottage cheese of bloemkoolroosjes.

Als deze bacterie- en schimmelcultuur aan de melk wordt toegevoegd, begint de fermentatie van de melk. Dit zijn voornamelijk bacteriën (= melkzuurbacteriën).

De gisten zijn verantwoordelijk voor de productie van melkzuur, kleine hoeveelheden alcohol en koolstofdioxide in de kefir. Hierbij wordt onder meer lactose afgebroken. Volledig gefermenteerde kefir is daarom ook lactosevrij.

De heilzame werking van kefir is te danken aan de overvloed aan waardevolle ingrediënten. Kefir is namelijk rijk aan calcium, melkzuurbacteriën en vele soorten vitamines en mineralen zoals:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1, B2, B6, B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine K2
  • Foliumzuur
  • Fosfor
  • Calcium
  • Magnesium
  • IJzer
  • Jodium

Deze laatste vier zijn trouwens belangrijk voor je tanden, botten, spieren, zenuwen, botten en je schildklier.

1. Kefir kan bijdragen aan gewichtsverlies

Wil je wat kilo’s kwijtraken? Dan kunnen probiotische voedingsmiddelen, zoals Kefir, je daarbij ondersteunen.

Er wordt beweerd dat probiotische bacteriën kunnen helpen bij het vrijkomen van het hormoon GLP-1. Je darmen produceren dit als reactie op voedsel.

Dit zorgt ervoor, dat de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd en die van glucagon wordt afgeremd. Op die manier worden schommelingen in je bloedsuikerspiegel voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder calorieën uit je voeding opneemt.

2. Kefir versterkt je immuunsysteem

Dit dorstlessende drankje schijnt ook goede ondersteuning te bieden aan je immuunsysteem. Door de verscheidenheid aan probiotische bacteriën, remt kefir de groei van schadelijke micro-organismen in je darmen.

Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt en is je lichaam beter beschermd tegen ziekten. De aanwezige voedingsstoffen zoals vitamines B12, K2, calcium en magnesium zijn trouwens niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar zeker ook voor je botten, spieren en zenuwen.

Verder bevat het diverse micro-organismen, waarvan er een specifiek alleen in kefir voorkomt. Het zogenaamde Lactobacillus Kefiri ondersteunt met name in de strijd tegen schadelijke bacteriën zoals Salmonella, Helicobacter pylori of E. coli.

Een ander ingrediënt dat alleen in kefir te vinden is, is het zogenaamde kefiran. Deze polysacharide heeft antimicrobiële eigenschappen en kan zelfs werkzaam zijn tegen schimmelinfecties zoals Candida. Daarnaast heeft deze studie de effectiviteit van de antibacteriële eigenschappen van de kefir-micro-organismen tegen de bacterie Streptococcus pyogenes aangetoond. 1*

Deze streptokokken kunnen onder meer roodvonk en keelontstekingen veroorzaken.

3. Kefir heeft een positief effect op je spijsvertering

Kefir bevat niet alleen calcium, magnesium en fosfaat, maar ook een scala aan vitamines zoals B12, B2 en vitamine D zoals ik hierboven al aangaf.

Het is natuurlijk zo dat de specifieke voedingsstoffen per kefir-soort variëren, afhankelijk van de gebruikte melk tijdens het productieproces.

Een belangrijke rol spelen ook de eerder genoemde micro-organismen in het drankje.  Dit zijn de natuurlijke bacteriën en gisten die ook in het menselijk lichaam voorkomen.

Bij kefir zijn dit vooral melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmflora. Ze bevorderen een gezonde spijsvertering en dragen bij aan het tegengaan van bijvoorbeeld diarree.

4. Kefir kan positief bijdragen aan je stofwisseling

Een gezonde darm vormt niet alleen de basis voor minder ontstekingen in je lichaam, maar speelt ook een cruciale rol in het handhaven van een evenwichtige stofwisseling.

Dit is van bijzonder belang voor drukke ondernemers die streven naar gewichtsbehoud en een actieve levensstijl. Een evenwichtige stofwisseling ondersteunt niet alleen gewichtsverlies, maar draagt ook bij aan een energiek gevoel en een betere focus gedurende de dag.

Een glaasje kefir per dag kan zo een positieve impact hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn, waardoor je optimaal kunt presteren in de drukke waan van de dag.

5. Kefir bevordert een gezonde huid

Een gezonde darmflora vermindert opname van schadelijke stoffen uit je voeding. Op die manier ontlast je je ontgiftingsorganen zoals de lever.

Regelmatig een glaasje kefir drinken kan zo bijdragen aan een (meer) stralende huid. De unieke ingrediënten in kefir bevorderen een gezonde teint en kunnen een positief effect hebben op het verminderen van huidproblemen.

6.Kefir kan een positief effect hebben op kanker

Wist je dat kefir mogelijk een positief effect op kanker zou kunnen hebben? Het schijnt in je lichaam de strijd tegen kankercellen te ondersteunen.

Enkele onderzoeken hebben namelijk een positief effect van kefir op kankercellen aangetoond bij borstkanker 2* en bij maagkanker 3*

7. Kefir heeft een positief effect op allergieën

Kefir schijnt ook iets te doen bij allergieën. Taiwanese wetenschappers hebben namelijk de invloed van kefir op de immuunreactie van muizen getest. 4*

Deze dieren waren allergisch voor Ovalbumin. Wanneer de muizen voorafgaand aan contact met Ovalbumin werden gevoed met kefir, werden er nadien minder antilichamen tegen de allergenen in het bloed gevormd.

De ongewenste afweerreacties van het lichaam werden aanzienlijk verminderd. Tegelijkertijd werden er in de ontlasting van de dieren meer gezondheidsbevorderende bacteriën aangetroffen. 4*

8. Kefir is goed voor je botten

Naarmate je ouder wordt, stopt de opslag van calcium in onze botten. Tot ongeveer je 30ste levensjaar wordt de via voeding ingenomen calcium opgeslagen in je botten. Daarna verliezen ze massa, worden poreuzer en zwakker. 

Calcium is misschien wel het belangrijkste mineraal voor gezonde botten. Dit mineraal is niet alleen van belang voor je botstructuur, maar speelt ook een rol bij allerlei fysiologische processen. Denk aan bloedstolling en spiercontracties.

Daarnaast bevat kefir magnesium. Dit is betrokken bij de omzetting van vitamine D in zijn actieve vorm, wat op zijn beurt essentieel is voor de opname van calcium in de botten.

Het is dus vooral op latere leeftijd zeker belangrijk om een calciumrijke voeding te eten en drinken, om zogeheten osteoporose te voorkomen. Kefir bevat een rijke mix aan voedingsstoffen die bijdraagt aan je algehele botgezondheid.

Hoe gezond is kefir uit de supermarkt?

De kefir die je in de supermarkt vindt, heeft mogelijk niet dezelfde voedingswaarde als de verse, huisgemaakte kefir. Vaak wordt deze supermarktvariant gepasteuriseerd of gehomogeniseerd, wat invloed kan hebben op de voedingsstoffen.

Daarnaast kan de smaak variëren afhankelijk van het merk dat je kiest. Het is ook goed om te weten dat sommige soorten supermarkt-kefir suikerhoudende vruchtensappen of andere toevoegingen bevatten, waardoor ze wellicht minder gezond zijn dan de vers bereide variant.

Zelf kefir maken is trouwens helemaal niet moeilijk.

Zo bereid je zelf melkkefir

Wil je zelf thuis melkkefir bereiden? Dat doe je als volgt:

Koop kefirkorrels: Deze kun je online kopen of in een biologische winkel. De korrels zijn levende bacterieculturen die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces.

Ik bestel ze zelf gewoon op Bol.com:

Kefirko Melkkefir Starterspakket

Je bereid je eigen melkkefir als volgt:

  • Plaats de korrels vervolgens in een glas of glazen pot.
  • Vul het met melk (zelf gebruik ik biologische melk).
  • Bedek het glas dan met een theedoek.
  • Laat het nu op een warme plek staan (tussen 20 en 25 graden) gedurende 24-48 uur.
  • Zeef daarna de korrels uit de melk met een zeef.
  • Gooi de korrels niet weg, je kunt ze opnieuw gebruiken en weer nieuwe kefir maken 😉

Er valt nog zoveel meer te vertellen over kefir. Zo heb je allerlei verschillende soorten kefir. Hier heb ik het voornamelijk over melkkefir gehad. Een andere bekende kefirsoort is waterkefir. Daar is een leuk boek over verschenen:

Je snapt het al: voor jou als drukke ondernemende vrouw is dagelijks een glas kefir absoluut een waardevolle toevoeging voor je dagelijkse voeding.

Het zit boordevol essentiële vitaminen en mineralen en het is nog lekker dorstlessend ook! Probeer het gewoon eens uit.

Deel je hieronder jouw ervaring met of tips over kefir?

Bronnen:

1* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15848295/

2* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17887934/

3* https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694612002658

4* https://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061015213714.htm

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>