Verminder chronische stress: 4 belangrijke do’s & don’ts

Verminder chronische stress: 4 belangrijke do’s & don’ts

In de zorgsector ligt de werkdruk in het algemeen al erg hoog. Door de Coronacrisis is het voor de zorgprofessionals in Nederland (en daarbuiten) praktisch onmogelijk geworden om stress te voorkomen. Met als risico dat ‘gewone’ stressmomenten niet meer kunnen worden opgevangen met tijd voor jezelf en rust. Het gevolg kan zijn dat je stress chronisch wordt.

Wees dit voor en probeer nu die ommezwaai te maken. Bouw meer momenten van rust en tijd voor jezelf in daar waar het kan, zodat jouw lichaam en geest meer in balans kunnen komen. Zorg goed voor jezelf; dan kun je ook beter voor anderen zorgen. Met de 4 do’s & dont’s in dit blog maak je een begin met het verminderen van je stressniveau. Af en toe (liefst positieve) stress is goed voor een mens, maar langdurige stress kan helaas bepaalde risico’s met zich meebrengen.

1. Wat is chronische stress

Als jij je langere tijd druk blijft maken om van alles (piekeren) én je agenda ook nog eens veel te vol plant, dan is er kans op chronische stress. Wanneer je dit soort stress ervaart, staat je lichaam continu in de actiemodus en vind je geen rust. Je begrijpt dat de productie van stresshormonen dan op volle toeren draait. Ben je constant gespannen of vraag je (te)veel van jezelf? Misschien belast je je lichaam langdurig te zwaar? Dan produceert je lichaam voortdurend stresshormonen.

Door de drukte van alledag de afgelopen maanden ligt chronische stress snel op de loer. Daarnaast spelen angst, verdriet, onmacht en frustraties in deze tijden ook een belangrijke rol bij stress. Door de crisis en het groot aantal (extra) gedraaide diensten is de kans groot dat je last kunt hebben van deze symptomen:

  • Stemmingswisselingen
  • Onzeker voelen
  • Slecht(er) slapen
  • Slecht concentratievermogen
  • Vaker emotioneel zijn

Zorgprofessionals zijn ‘mensen-mensen’ met een groot zorghart. De patiënt/cliënt komt eigenlijk automatisch altijd op de eerste plaats. Dat is een geweldige eigenschap, maar verlies daarbij de zorg voor jezelf niet uit het oog.

Tip van Suus: zodra je last krijgt van bepaalde herbelevingen of als je merkt dat je extreem alert bent, is het belangrijk dit serieus te nemen en professionele hulp in te schakelen. Dit zijn namelijk belangrijke triggers als het gaat om een post-traumatische stress stoornis (PTSS).

De enige die goed voor jou kan zorgen dat ben je zelf!

Het is natuurlijk fantastisch als je werkgever je een helpende hand biedt met bepaalde trainingen of cursussen. Of jou professionele hulp aanbiedt. Maak daar ook zeker gebruik van.

Maar onthoud goed dat jij de enige bent die aan het roer staat van jouw leven. Je mag dus gerust eens wat vaker op je strepen gaan staan, vaker je grenzen aangeven of vaker ‘nee’ verkopen zonder een uitgebreide toelichting te geven. Want jij bent niemand iets verschuldigd.

2. Maak van je hart geen moordkuil

Praten is een geweldig medicijn. Maak er dus volop gebruik van. Lucht je hart bij mensen waar jij je serieus genomen voelt. Deel lief en leed. Soms kan het best lastig zijn om emoties te bespreken binnen de zorg. Er heerst soms een gedachte van “Dit hoort allemaal gewoon bij mijn werk”, waardoor er vaak niets mee wordt gedaan en emoties niet worden besproken. Dat is zonde en echt een echte gemiste kans. Want door dingen te bespreken, kun je dingen beter / sneller loslaten. Dat is ook nodig, want alles stapelt zich (vaak onbewust) op. En dat uit zich weer in symptomen die samenhangen met stress.

Een voorbeeld: het kan goed zijn dat een bepaalde dienst de druppel was, die je emotioneel deed overlopen. Laat al je emoties gewoon de vrije loop in een voor jou veilige omgeving. Praat erover. Dit doet uiteindelijk zowel je lichaam als je geest veel goeds. Je begrijpt dat opgekropte emoties op een bepaald moment ook hun negatieve effect gaan hebben op je lichaam en zich gaan uiten in allerlei symptomen. Voorkom dat!

3. Probeer perfectionisme (meer) los te laten

Een ander thema dat vaak (chronische) stress met zich meebrengt, is perfectionisme. Hier hebben veel mensen (vooral vrouwen) last van. Zij maken zich het leven vaak moeilijker dan het in werkelijkheid is. Is jouw bijdrage op je werk zelden goed genoeg? Heb je het gevoel dat je anderen – ondanks al je inzet – onvoldoende helpt en ondersteunt? Perfectionisme speelt hier vaak een belangrijke rol. Het is een flinke energievreter en tijdverslinder. Zo zonde.

Ga daar waar het kan voor ‘goed is goed genoeg’. Laat een eventueel schuldgevoel gerust eens varen als je een keer ergens niet bij kunt zijn, iets vergeet, een foutje maakt of ‘nee’ zegt.

In het begin is het wat onwennig om dit te doen, maar hoe vaker je het doet; hoe gemakkelijker het wordt.

4. Ontspan

Kun jij moeilijk tot rust komen en ontspannen? Kijk eens of yoga of mindfulness iets voor jou is. Hiermee breng je jouw stressniveau omlaag. Online vind je veel leuke en goede video’s met yogalessen. Voor mindfulness heb je diverse handige apps waarmee je meditaties kunt doen. Je kunt vaak de duur en het type oefening (zittend, staand of liggend) kiezen en ook de duur van de oefening. Dus geen excuus meer; er zijn effectieve meditaties van maar 5 minuten. Die tijd moet je jezelf toch elke dag minimaal 1 keer kunnen gunnen?

Is dit je misschien allemaal ‘te zweverig’? Ga dan ontspannen op een stoel zitten en kijk naar buiten met je blik op oneindig en droom lekker voor je uit. Dat is goed voor je brein en goed voor je ogen.

Wist je trouwens dat wandelen ook een ontzettend ontspannen gevoel geeft? Al wandel je maar een kwartiertje lekker in de buitenlucht; en als het even kan in een park of een bos. Het doet zoveel goeds voor je: zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens het wandelen maak je namelijk stofjes aan in je hersenen, waardoor je je fijn en gelukkig voelt: ja zelf al na een kwartiertje!

Tip van Suus: moet je snel en effectief van je stressgevoel af en wil je direct meer rust ervaren? Een koud blikje drinken is je redmiddel. Pak dit blikje en houd het in de lengte tegen de achterkant van je hoofd aan. Plaats het iets boven de schedelbasis. Houdt het er enkele minuten op. Haal het weg als het niet meer aangenaam voelt. Je zult merken dat je je daarna meteen beter en rustiger voelt. Thuis kun je hiervoor ook een coldpack gebruiken, of een zakje met ijsklontjes.

Kortom: door in het dagelijks leven jezelf op nummer 1 te zetten en door wat meer rustmomenten aan te brengen in je drukke agenda, kun je op termijn chronische stress tegengaan. Zo ga je gevolgen ervan tegen. Denk aan overspannenheid en burn-out.

Hoe mooi zou het zijn als jij als zorgprofessional de regie op je leven (her)pakt en gaat voor iets meer balans en rust? Het is mogelijk, maar je moet het zelf doen. Kom in actie en ga voor self-care: juist nú!

Heb jij nog een tip die hierboven ontbreekt? Deel hem hieronder.

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>