Iedereen weet uit eigen ervaring wel hoe lastig het is om voornemens ook daadwerkelijk vol te houden. Had jij jezelf voorgenomen om dit jaar dingen anders te doen? Of heb je al concrete voornemens uitgesproken en vind je het lastig ze vol te houden? In dit blog deel ik 10 tips met je die je helpen om je voornemen(s) dit jaar wel vol te houden en je doel te bereiken.
Waarom volhouden vaak niet lukt
Hoe komt het toch dat je goede voornemens vaak niet volhoudt? De reden hiervan is dat je vaak teveel tegelijk wilt of te grote stappen wilt maken. Vaak wil je dingen minderen (denk aan alcohol drinken) en iets anders juist vaker doen; denk aan bewegen of gezonder eten.
1. Ga voor één voornemen
Kies bewust één doel waar jij je nu op richt de komende periode. Dat voelt misschien als een lachertje, maar door dit te doen is de kans dat je je doel bereikt meteen al stukken realistischer.
2. Formuleer liever een prestatiedoel dan een vermijdingsdoel
Wist je dat de formulering van je doel ook bijdraagt aan het succes ervan? Dus zeg liever wat je wel graag wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Stel je wilt minder vlees eten. “Ik wil meer groente eten” is dus beter en effectiever dan “Ik wil minder vlees eten”.
Als je al een voornemen hebt, kijk dan hoe je dat kunt veranderen zodat het een meer positieve formulering wordt. Onderzoek wijst uit dat alleen dát al effect heeft op het bereiken van je doel. Hoe makkelijk wil je het hebben?!

3. Zorg voor een haalbaar doel
Dit is een inkopper maar gaat helaas nog zo vaak mis … een haalbaar doel is een doel dat realistisch is. Kijk wat echt makkelijk haalbaar voor je is. Ga voor iets wat je in je huidige gewoontes kunt inbouwen.
Maar het ook meetbaar, zoals dat bijvoorbeeld goed kan wanneer je wilt afvallen: “Ik wil 5 kilo afvallen”. Kies er hierbij ook bewust voor om je doel in kleine stapjes op te delen en die subdoelen te behalen. Die houd je eenvoudigweg veel langer en beter vol!
Verdeel je grote doel daarom altijd in een aantal haalbare tussendoelen. Zo zul je stap voor stap veel kleine doelen bereiken en uiteindelijk haal je je grote doel op die manier ook echt.
Onthoud dat alles bij dit soort dingen draait om een blijvende gedragsverandering. Als je dit niet vooraf goed beseft en hier goed over nadenkt, voel je je al snel overweldigd en is het voornemen gedoemd om te mislukken.
4. Ga eens voor een ander type voornemen
Vaak gaan voornemens over voeding en beweging. In plaats van steeds voornemens te maken die te maken hebben met je fysieke gesteldheid, kun je ook aan andere voornemens denken. Bijvoorbeeld aan je tijdsbesteding of het aanbrengen van meer balans in je leven.
Op welk gebied wil je rustiger aan doen? Hoe creëer je meer rustmomenten op een dag? Van welke dingen wil je graag afscheid nemen? Hoe zorg je voor minder gepieker en stress? Hoe zorg je voor meer welverdiende tijd voor jezelf: de welbekende me-time? Wat wil je graag leren het komende jaar? Ook voor dit soort zaken kun je concrete doelen stellen.
Wat de me-time betreft: Ik heb een mooi E-book geschreven over hoe je – zonder schuldgevoel – meer tijd voor jezelf kunt vrijmaken. Het staat boordevol tips en opdrachten. Ga snel naar www.suzanneaslander.nl/gratis en download hem daar.
Nog een belangrijk voorbeeld van een ander type voornemen: vaker ja zeggen tegen leuke dingen, ook als dat misschien moeite kost. Behandel jezelf eens wat minder streng. En natuurlijk ook wat vaker nee zeggen tegen de ander en dus lekker vaker ja tegen jezelf! Je verdient het.

5. Gebruik altijd positieve bewoordingen
Als je het over je voornemen ofwel je doel hebt en alles wat daarmee samenhangt: gebruik dan altijd positieve taal. Dus in plaats van “Ik heb geen zin om naar de sportschool te gaan” zeg je “Ik voel me altijd zoveel beter na het sporten”.
Op die manier verbind je je voornemen of je activiteit met een positief (lichaams)gevoel. Zo wordt het voor jou veel gemakkelijker om jezelf steeds weer te motiveren.
6. Deel je voornemen met iedereen
Hoe meer mensen ervan weten, hoe gemakkelijker het voor je wordt om je aan je voornemen te houden. Vertel daarom je familie, je vrienden en je collega’s over je plannen. Doe dit alleen als dat ook echt goed voor je voelt; het moet je natuurlijk geen druk opleggen …
Doordat mensen weten waar je mee bezig bent, zullen ze geïnteresseerd en begripvol zijn. Dit motiveert jou weer om door te blijven gaan en je doel ook te behalen.

7. Zorg dat je je voornemen dagelijks langs ziet komen
Schrijf je voornemen of je doel op zodat je het vaker op een dag ziet. Bijvoorbeeld op een post-it die je zichtbaar in huis plaatst. Bijvoorbeeld op de koelkast of op de spiegel. Of zet de tekst als achtergrond op je mobieltje, je PC of je laptop.
Doe een post-it in je portemonnee of plak er één aan de binnenkant van je voordeur. Het maakt niet uit waar: Als je het maar dagelijks vaker ziet langskomen.
Zo word je regelmatig herinnerd aan je goede voornemen. Dit zorgt echt voor een flinke motivatieboost omdat je steeds opnieuw herinnerd wordt aan wat je graag wilt bereiken.
8. Houd rekening met tegenvallers en reken daarmee af
Herken je dat? Je bent aan het afvallen en toch ben je gezwicht voor die grote zak chips …. Ik heb het over dat gevoel dat je dan ervaart. Het gevoel van ‘nu heb ik het helemaal verpest en het heeft nu geen zin meer om op mijn voeding te letten’.
Onthoud: Elke dag is een nieuwe start. Zie dat ook zo als het om je doel gaat. Wijk je een keer af van het gewenste pad richting je doel? Geen enkel probleem: morgen pak je het gewoon weer op. Laat ook zeker de schuldgevoelens hierover lekker los en zie het al helemaal niet als falen. Hiermee ben je alweer een flinke stap dichter bij het daadwerkelijk behalen van je doel.
9. Houd je vorderingen actief bij
Het is belangrijk om je vorderingen bij te houden als je jezelf een doel hebt gesteld. Simpelweg omdat dat een motiverende werking heeft.
Het maakt daarbij niet uit of je dit via een app doet of in een schriftje bijhoudt: als je het maar bijhoudt. Door dit te doen herken je ook de kleine successen die je behaalt stukken sneller en komen ze ook beter bij je binnen.
Daarnaast herken je er een bepaalde groei of ontwikkeling in en dat motiveert je sterk om door te blijven gaan. Denk bijvoorbeeld aan de tijden die je klokt met je rondje hardlopen. Of wat de weegschaal je zegt. Al die dingen werken heel motiverend. Ook heb je zo overzicht van waar je staat en wat je al hebt bereikt en dat zorgt ervoor dat je ook weer echt voelt waarvoor je het allemaal doet.

10: Beloon jezelf tussendoor
Last but not least: vier je kleine successen. Het lijkt vaak zo overbodig: die kleine succesjes vieren. Maar voor het volhouden en vervolgens behalen van je doel is het zelfs noodzakelijk dat je jezelf tussendoor beloond.
Die beloning werkt stimulerend door de aanmaak van geluksstofjes in je hersenen. Het motiveert gewoon enorm als je ook regelmatig die kleine succesjes viert. Wees trots op jezelf als je de eerste week goed bezig bent geweest. Trakteer jezelf dan op iets leuks: een glossy blad om lekker in te lezen of iets anders dat bijdraagt aan je ontspanning. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap.
Wat is dat ene doel, dat ene voornemen waar jij je dit jaar op wilt focussen? Deel het hieronder. Wie weet kan ik je nog wat extra tips geven om dat doel ook echt te behalen.