Zo houd je je goede voornemens wél vol! 17 Slimme tips

Iedereen weet uit eigen ervaring wel hoe lastig het is om voornemens ook daadwerkelijk vol te houden. Had jij jezelf voorgenomen om dit jaar dingen anders te doen? Of heb je al concrete voornemens uitgesproken en vind je het lastig ze vol te houden?  In dit blog deel ik 10 tips met je die je helpen om je voornemen(s) dit jaar wel vol te houden en je doel te bereiken.

Waarom volhouden vaak niet lukt

Hoe komt het toch dat je goede voornemens vaak niet volhoudt? De reden hiervan is dat je vaak teveel tegelijk wilt of te grote stappen wilt maken. Vaak wil je dingen minderen (denk aan alcohol drinken) en iets anders juist vaker doen; denk aan bewegen of gezonder eten.

1. Ga voor één voornemen

Kies bewust één doel waar jij je nu op richt de komende periode. Dat voelt misschien als een lachertje, maar door dit te doen is de kans dat je je doel bereikt meteen al stukken realistischer.

2. Formuleer liever een prestatiedoel dan een vermijdingsdoel

Wist je dat de formulering van je doel ook bijdraagt aan het succes ervan? Dus zeg liever wat je wel graag wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Stel je wilt minder vlees eten. “Ik wil meer groente eten” is dus beter en effectiever dan “Ik wil minder vlees eten”.

Als je al een voornemen hebt, kijk dan hoe je dat kunt veranderen zodat het een meer positieve formulering wordt. Onderzoek wijst uit dat alleen dát al effect heeft op het bereiken van je doel. Hoe makkelijk wil je het hebben?!

3. Zorg voor een haalbaar doel

Dit is een inkopper maar gaat helaas nog zo vaak mis … een haalbaar doel is een doel dat realistisch is. Kijk wat echt makkelijk haalbaar voor je is. Ga voor iets wat je in je huidige gewoontes kunt inbouwen.  

Maar het ook meetbaar, zoals dat bijvoorbeeld goed kan wanneer je wilt afvallen: “Ik wil 5 kilo afvallen”. Kies er hierbij ook bewust voor om je doel in kleine stapjes op te delen en die subdoelen te behalen. Die houd je eenvoudigweg veel langer en beter vol!

Verdeel je grote doel daarom altijd in een aantal haalbare tussendoelen. Zo zul je stap voor stap veel kleine doelen bereiken en uiteindelijk haal je je grote doel op die manier ook echt.

Onthoud dat alles bij dit soort dingen draait om een blijvende gedragsverandering. Als je dit niet vooraf goed beseft en hier goed over nadenkt, voel je je al snel overweldigd en is het voornemen gedoemd om te mislukken.

4. Schrijf een brief aan jezelf

Neem aan het begin van het jaar even de tijd voor een bijzondere opdracht: schrijf een brief aan jezelf. In deze brief zet je jouw voornemen, je huidige gevoelens en wat je hoopt en wenst voor het komende jaar.

Ben je klaar? Plak hem dicht en berg hem ergens op waar je hem ook weer terugvindt einde van het jaar 😉 Ergens eind december pak je de brief erbij. Lees je eigen brief kritisch door en kijk wat je is gelukt en waar je nog stappen wilt maken.

Feit is dat deze actie je bewust helpt om stil te staan bij je persoonlijke groei, je wilskracht en je veerkracht. Het biedt je ook een unieke kans om te reflecteren op je successen, je uitdagingen en de lessen die je hebt geleerd. Het is helemaal leuk als je dit jaarlijks doet en na een jaar of 3 de eerste brief er ook nog eens bij pakt.

5. Ga eens voor een ander type voornemen

Vaak gaan voornemens over voeding en beweging. In plaats van steeds voornemens te maken die te maken hebben met je fysieke gesteldheid, kun je ook aan andere voornemens denken. Bijvoorbeeld aan je tijdsbesteding of het aanbrengen van meer balans in je leven.

Op welk gebied wil je rustiger aan doen? Hoe creëer je meer rustmomenten op een dag? Van welke dingen wil je graag afscheid nemen? Hoe zorg je voor minder gepieker en stress? Hoe zorg je voor meer welverdiende tijd voor jezelf: de welbekende me-time? Wat wil je graag leren het komende jaar? Ook voor dit soort zaken kun je concrete doelen stellen.

Nog een belangrijk voorbeeld van een ander type voornemen: vaker ja zeggen tegen leuke dingen, ook als dat misschien moeite kost. Behandel jezelf eens wat minder streng. En natuurlijk ook wat vaker nee zeggen tegen de ander en dus lekker vaker ja tegen jezelf! Je verdient het.

Zeg vaker ja tegen jezelf

7. Gebruik altijd positieve bewoordingen

Als je het over je voornemen ofwel je doel hebt en alles wat daarmee samenhangt: gebruik dan altijd positieve taal. Dus in plaats van “Ik heb geen zin om naar de sportschool te gaan” zeg je “Ik voel me altijd zoveel beter na het sporten”. 

Op die manier verbind je je voornemen of je activiteit met een positief (lichaams)gevoel. Zo wordt het voor jou veel gemakkelijker om jezelf steeds weer te motiveren.

8. Deel je voornemen met iedereen

Hoe meer mensen ervan weten, hoe gemakkelijker het voor je wordt om je aan je voornemen te houden. Vertel daarom je familie, je vrienden en je collega’s over je plannen. Doe dit alleen als dat ook echt goed voor je voelt; het moet je natuurlijk geen druk opleggen …

Doordat mensen weten waar je mee bezig bent, zullen ze geïnteresseerd en begripvol zijn. Dit motiveert jou weer om door te blijven gaan en je doel ook te behalen.

9. Spaar geld met je goede voornemen

Dit is leuk en levert ook nog eens iets moois op: wat spaargeld! Het werkt eenvoudig: voor elke stap die je zet richting je doel, doe je een klein bedrag in de spaarpot. Denk bijvoorbeeld aan 50 cent of een euro per dag / keer dat je iets doet wat flink bijdraagt aan je voornemen.

Uiteraard plaats je deze spaarpot op een zichtbare plek als dagelijkse herinnering aan je vooruitgang en commitment. Het mooie is dat dit de voldoening van het bereiken van je doel ‘een soort van’ tastbaar maakt. Het is een bewijs van je inzet en toewijding en dat werkt enorm motiverend.

Spaar zo liefst het hele jaar door. Aan het eind van het jaar geniet je extra van die volle spaarpot. Doe er iets leuks mee of schenk het aan een goed doel.

10. Zorg dat je je voornemen dagelijks langs ziet komen

Schrijf je voornemen of je doel op zodat je het vaker op een dag ziet. Bijvoorbeeld op een post-it die je zichtbaar in huis plaatst. Bijvoorbeeld op de koelkast of op de spiegel. Of zet de tekst als achtergrond op je mobieltje, je PC of je laptop.

Doe een post-it in je portemonnee of plak er één aan de binnenkant van je voordeur. Het maakt niet uit waar: Als je het maar dagelijks vaker ziet langskomen.

Zo word je regelmatig herinnerd aan je goede voornemen. Dit zorgt echt voor een flinke motivatieboost omdat je steeds opnieuw herinnerd wordt aan wat je graag wilt bereiken.

Goede voornemens volhouden

11. Zoek een buddy

Hoe fijn is het als je met meer mensen in ‘hetzelfde schuitje’ zit? Zoek iemand die een vergelijkbaar voornemen heeft en spreek af om elkaars steun en toeverlaat te zijn. Of het nu gaat om een vriend, een familielid of een verre online kennis: samenwerken versterkt jullie motivatie en zorgt dat jullie het (langer) volhouden.

Het onderling delen van jullie uitdagingen, maar zeker ook jullie successen werkt enorm motiverend en stimulerend. Maak hier gebruik van. Het zorgt er vooral voor dat jullie elkaar accountable gaan houden. Hierdoor is de kans minder groot dat je opgeeft.

Met een buddy samen werken aan je goede voornemen is niet alleen leuker, maar werkt ook efficiënter. De kans dat jullie je doel behalen is nu vele malen groter.

12. Maak een dankbaarheidspotje

Start je eigen dankbaarheidspot. Schrijf elke dag op een Post-it iets op waarvoor je die dag dankbaar bent en doe het in de pot. Het moet gerelateerd zijn aan je voornemen en kan echt van alles zijn.

Iets kleins als het feit dat je die chocolade tóch niet hebt gepakt of in de winkel geen lekkere dingen hebt gekocht. Of het feit dat je tóch naar de sportschool bent gegaan of tóch bent gaan wandelen: ook al regent het pijpenstelen.

Het mooie is dat je op een positieve manier dagelijks nog een extra moment met je voornemen bezig bent. Dat draagt bij aan een positievere mindset waardoor je gemotiveerd blijft om je doel te behalen.

Op momenten dat het moeilijk voor je is om de motivatie erin te houden, pak je de pot erbij en lees je wat van die briefjes door. Dit vergroot automatisch weer je motivatie en geeft je een voldaan en trots gevoel.

13. Houd rekening met tegenvallers en reken daarmee af

Herken je dat? Je bent aan het afvallen en toch ben je gezwicht voor die grote zak chips …. Ik heb het over dat gevoel dat je dan ervaart. Het gevoel van ‘nu heb ik het helemaal verpest en het heeft nu geen zin meer om op mijn voeding te letten’.

Onthoud: Elke dag is een nieuwe start. Zie dat ook zo als het om je doel gaat. Wijk je een keer af van het gewenste pad richting je doel? Geen enkel probleem: morgen pak je het gewoon weer op. Laat ook zeker de schuldgevoelens hierover lekker los en zie het al helemaal niet als falen. Hiermee ben je alweer een flinke stap dichter bij het daadwerkelijk behalen van je doel.

Voortgang goede voornemens bijhouden

14. Houd je vorderingen actief bij

Het is belangrijk om je vorderingen bij te houden als je jezelf een doel hebt gesteld. Simpelweg omdat dat een motiverende werking heeft.

Het maakt daarbij niet uit of je dit via een app doet of in een schriftje bijhoudt: als je het maar bijhoudt. Door dit te doen herken je ook de kleine successen die je behaalt stukken sneller en komen ze ook beter bij je binnen.

Daarnaast herken je er een bepaalde groei of ontwikkeling in en dat motiveert je sterk om door te blijven gaan. Denk bijvoorbeeld aan de tijden die je klokt met je rondje hardlopen. Of wat de weegschaal je zegt. Al die dingen werken heel motiverend. Ook heb je zo overzicht van waar je staat en wat je al hebt bereikt en dat zorgt ervoor dat je ook weer echt voelt waarvoor  je het allemaal doet.

15. Bedenk kleine motiverende acties

Feit is dat je jezelf blijvend moet motiveren om te werken aan je voornemen. Door kleine acties te bedenken die perfect aansluiten op je voornemen, wordt het leuker en gemakkelijker om je doel te behalen.

Stel een lijst samen met allerlei kleine acties die aansluiten op je voornemen. Het kan gaan om iets nieuws zoals een bepaald recept uitproberen, 10 minuten langer wandelen dan anders of simpelweg 10 minuten eerder opstaan. Schrijf een stuk of 15 kleine acties op een Post-it, vouw ze op en doe ze in een pot. Trek dagelijks willekeurig een Post-it uit die pot en voer die genoemde actie dezelfde dag nog uit.

Deze methode zorgt voor verfrissende variatie om bezig te zijn met je voornemen. Het houdt je scherp en betrokken, terwijl je ook meteen kleine, haalbare stapjes richting je doel zet. Door steeds iets nieuws of anders te doen voorkom je dat je vastloopt in een sleur. Zo blijf je gemotiveerd!

16. Beloon jezelf tussendoor

Het lijkt vaak zo overbodig: die kleine succesjes vieren. Maar voor het volhouden en vervolgens behalen van je doel is het zelfs noodzakelijk dat je jezelf tussendoor beloond.

Die beloning werkt stimulerend door de aanmaak van geluksstofjes in je hersenen. Het motiveert gewoon enorm als je ook regelmatig die kleine succesjes viert. Wees trots op jezelf als je de eerste week goed bezig bent geweest.

Trakteer jezelf dan op iets leuks: een glossy blad om lekker in te lezen of iets anders dat bijdraagt aan je ontspanning. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

Wat is dat ene doel, dat ene voornemen waar jij je dit jaar op wilt focussen? Deel het hieronder. Wie weet kan ik je nog wat extra tips geven om dat doel ook echt te behalen.

17. Leer van de expert

Lees je graag? Of kijk je graag (YouTube) video’s? Ga dan op zoek naar boeken of video’s van experts op het vakgebied waar jouw voornemen onder valt. Duik diep in hun werk: lees hun boeken en artikelen, luister naar hun podcasts of bekijk hun video’s.

Deze experts bieden niet alleen waardevolle kennis en strategieën, maar ook vernieuwende inzichten die je inspireren en motiveren. Je leert van hun kennis en ervaring en neemt hieruit tips mee waar je zelf mee aan de slag kunt.

Het op die manier volgen van een expert geeft je ook meteen een gevoel van support: zelfs op afstand. Je leert steeds meer bij over het onderwerp, waardoor je voor jezelf steeds betere keuzes gaat maken.

Vitality 4 her ClubBen jij op zoek naar een expert op het gebied van stress, hormonen en afvallen? In mijn GRATIS online community vertel ik je hier van alles over en jij mag al je vragen stellen.

Klik hier en sluit gezellig aan!

 

 

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>