Meer energie in je drukke bestaan: 7 praktische tips

Meer energie in je drukke bestaan: 7 praktische tips

In deze hectische Corona-tijden is het extra belangrijk om goed op jezelf te letten. Als zorgprofessional heb jij het dagelijks druk genoeg met je cliënten/patiënten en je gezin. Misschien ben je ook nog mantelzorger. Door het zorgen voor anderen vergeet je misschien om ook goed voor jezelf te zorgen. Dat kan anders. In dit blog deel ik 7 tips met je, die je redelijk eenvoudig in je dagelijkse ritme kunt inbouwen: je moet ze alleen wel (dagelijks) doen. Kies voor jezelf en ga voor minder stress, meer rust, meer energie en meer balans.

1. Zet jezelf op nummer één

Hoe groot de drang en de wens ook zijn om altijd klaar te staan voor de ander: zet jezelf écht vaker op nummer 1. Dit is in mijn optiek het allerbelangrijkste tip. Het is onmogelijk om dag in dag uit die spagaat vol te houden. Luister naar jezelf en luister ook naar je lichaam. Heb je al een tijdje allerlei niet te verklaren symptomen? Grote kans dat het stress gerelateerde klachten zijn. Die verdwijnen alleen maar als jij mentaal weer wat meer in balans komt.

Weet dat het hierbij niet om grote aanpassingen gaat die moeilijk te realiseren zijn. Zorg om te beginnen voor genoeg me-time (tijd voor jezelf: zie ook tip …). Door die rustmomenten waarin je geniet en weer oplaadt, kun je de drukte van alledag veel beter aan. Je voelt je energieker en bent minder prikkelbaar.

Tijd voor jezelf zie ik als een belangrijke tegenhanger van stress. Streef een bepaalde vorm van balans na tussen stressvolle activiteiten (werk en privé) die energie kosten en leuke ontspannende activiteiten die je juist een boost van energie geven.

Onthoud: jij bent de enige die concreet – hier en nu – iets aan je situatie kan veranderen.

2. Zorg goed voor jezelf

Wij zorgprofessionals zijn geneigd om steeds maar door te gaan. Het voelt goed en we krijgen er veel voor terug. Als je dit wilt blijven volhouden, moet je goed voor jezelf zorgen. Zowel fysiek door voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen en voldoende te bewegen, maar ook mentaal door op tijd rustmomenten in je drukke bestaan in te bouwen om zo beter in balans te blijven.

Een hele grote inkopper, maar hier gaat het vaak al regelmatig mis door de waan van de dag. Wist je dat je hier eenvoudig iets in kunt veranderen? Vul bijvoorbeeld ’s avonds een bakje met tomaten, paprika, radijsjes, worteltjes of komkommer. Dat neem je de volgende dag mee naar je werk als je behoefte krijgt om te snaaien. Dit zit boordevol vitamines.

Veel zorgprofessionals bewegen tijdens hun werk al aardig wat. Andere zitten weer vaker achter hun bureau. Voor de laatste groep de tip om tijdens de lunchpauze een wandeling te maken. Ga bijvoorbeeld alleen een blokje om om je hoofd lekker leeg te maken. Of met collega’s voor een stuk gezelligheid. Tijdens wandelen maken je hersenen zogeheten geluksstofjes aan. Die zorgen ervoor dat je na een wandeling altijd vrolijker en positiever bent dan je voor de wandeling was.

3. Begin je dag iets eerder

Je wilt je dag graag productief beginnen: waarom niet iets eerder opstaan? Sta bijvoorbeeld elke dag een half uur eerder op en voer dan taken uit die anders lang(er) blijven liggen. Je kunt ook gaan voor een ultiem moment voor jezelf dan en een half uur lekker ontspannen lezen in een boek.

Veel mensen ervaren dat ze tijd te kort hebben om alle dingen te kunnen doen, die ze moeten doen of graag willen doen. Dat zorgt weer voor veel onrust en stressgevoelens. Door eerder op te staan en op deze manier meer tijd te creëren, ervaar je meteen al meer rust. Daarnaast is het natuurlijk geweldig als je in de ochtend direct al wat kleine klusjes hebt afgerond.

4. Zorg voor voldoende slaap

Als het gaat over leefstijladvies denken we vaak alleen aan voeding en beweging. Maar slaap hoort hier ook bij en is in mijn optiek net zo belangrijk. Misschien zelfs nog wel belangrijker, want te weinig slaap kan een negatief effect hebben op je voedingspatroon en op je beweging.

Ook al is het soms passen en meten met je wisselende diensten: probeer toch steeds 7 uur te slapen per keer. Zoals je vast wel weet, speelt slaap een belangrijke rol voor je gezondheid. Tijdens je slaap vinden allerlei herstelwerkzaamheden plaats in je lichaam. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. In je brein vinden diverse processen plaats die weer belangrijk zijn voor de lichaamsfuncties.

Slaapgebrek heeft een negatief effect op je concentratie- en reactievermogen. Regelmatig te weinig slapen, vergroot de kans op allerlei aandoeningen. Denk aan hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, of de kans op een beroerte *1.

5. Ga voor koud afdouchen

Wist je dat koud afdouchen wereldwijd in veel landen een gewoonte is? Koud water ondersteunt het fysieke en mentale welzijn en helpt te ontspannen.
Daarnaast heeft het onder meer de volgende voordelen:

  • Je krijgt een energieboost.
  • Je bevordert je wilskracht.
  • Je afvalstoffen worden beter afgevoerd.
  • Het heeft een positief effect op haar en huid.

Ik geef het toe: het is best een uitdaging om deze tip toe te voegen aan je doucheritueel. Onthoud dan dat alle gezondheidsvoordelen ruim opwegen tegen deze ‘koude douche’ 😉 Want op de lange termijn ondersteunt dit je immuunsysteem en je bloedsomloop en voel je je steeds fitter.

6. Neem tijd voor jezelf en geniet ervan

Ben je nu even te druk om voor jezelf te zorgen? Let op: dan heb je die ‘me-time’ juist hard nodig. Als je altijd maar doorgaat, raak je gestrest en gaat de rek eruit.

Neem tijd voor jezelf en laad weer op. Dan kun je je drukke bestaan van zorgprofessional beter aan. Blok met een dik rood kruis regelmatig tijd in je agenda die enkel en alleen voor jou is. Voor de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Het hoeft niet altijd een hele middag te zijn: een half uurtje me-time heeft ook effect.

Dat kan echt van alles zijn: als jij er maar blij van wordt. Je kunt in alle rust lekker op de bank kruipen en de hele avond je favoriete serie bingewatchen op Netflix of Videoland. Of je pakt de fiets en gaat er lekker tussen uit. Een avond met vriendinnen op stap is ook me-time. Vul zelf maar in waar jij energie van krijgt.

Let op: het is belangrijk dat je geniet van die tijd voor jezelf zonder schuldgevoel. Alle positieve effecten van me-time verdwijnen als sneeuw voor de zon als je niet echt kunt ontspannen …
Plan elke week enkele me-time momenten in voor meer energie en minder stress.

7. Neem regelmatig een digitale detox

Je mobiele telefoon: een leven zonder kunnen je je waarschijnlijk helemaal niet eens voorstellen.

Maar je weet ook hoeveel afleiding jouw mobieltje veroorzaakt. Stel je eens voor dat je jouw telefoon een hele avond niet gebruikt. Zet de meldingen uit en bij voorkeur ook je ringtone. Leg de telefoon buiten bereik. Pas wanneer je jouw telefoon een avond met rust laat, besef je hoeveel tijd je daarmee wint. En dat ook nog eens zonder al te veel moeite. Mijn advies is om dit regelmatig te doen voor een stuk rust en ontspanning.

Natuurlijk zijn dit gevoelsmatig allemaal inkoppers en ken je dit vast al lang. Mijn vraag is dan ook: dóe je het ook al? En dat gedurende langere tijd? We weten allemaal wel hoe het moet of hoe we het zouden kunnen doen. De uitdaging ligt hier in de actie, in het echt gaan ‘doen’. Daar blijft het helaas meestal op hangen …

Kom nu in actie. Kies een tip uit die je het meeste aanspreekt. Pas die de komende 2 weken iedere dag toe. Succes!

Bronnen:

*1 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189805-teweinig-slaap-symptomen-en-gevolgen-van-een-slaapgebrek.htm

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>