25 voordelen van een dagelijkse digitale detox

25 redenen voor een digital detox

Als drukke ondernemende vrouw ben je voortdurend verbonden met de digitale wereld. Wordt het niet eens tijd om die wat vaker los te laten? Het is namelijk best bizar hoeveel invloed schermtijd eigenlijk op je body & mind heeft. In dit blog ontdek je 25 verrassende voordelen van een dagelijkse digitale detox.

Digitale detox: minder schermtijd, meer levenskwaliteit

Een digitale detox gaat over het bewust verminderen van je schermtijd. Waarom is dit belangrijk? Tegenwoordig zijn we constant verbonden met digitale apparaten. Dit leidt tot een overbelasting van je zintuigen en geest. Door jezelf regelmatig een pauze van schermen te gunnen, geef je je hersenen de kans om te herstellen en te ontspannen. Dit kan een positief effect hebben op je mentale welzijn en je helpt om beter te slapen.

Een digitale detox is niet enkel een pauze van schermen, maar ook een mooi reflectiemoment op je ingesleten digitale gewoontes. Je wordt  bewuster bvan de hoeveelheid tijd die je dagelijks online doorbrengt en welk effect dit heeft op je leven. Ga bewuster om met je schermtijd en kom tot een betere balans tussen je online en offline leven. 

Digitale detox-effecten wetenschappelijk onderzocht

Wetenschappelijk onderzoek door de Cleveland Clinic heeft uitgewezen dat een digitale detox echt voordelen biedt. Zo kan het helpen om je slaapkwaliteit, je sociale contacten en je stemming te verbeteren.

Neem daarom regelmatig een echte pauze van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, laptops, tv en het scrollen op sociale media.

Je merkt direct dat je je beter kunt focussen, dat je minder stress ervaart en dat het iets doet met je interactie met anderen; denk aan familie en vrienden.

Bovendien geeft het je meer controle over je tijd: en tijd is een kostbaar bezit.

Voor jou als drukke ondernemende vrouw kan een digitale detox aanzienlijke voordelen opleveren. Zo’n detox gaat verder dan alleen maar het beperken van je schermtijd. Zie het als een slimme strategie om te ontsnappen aan de constante stroom van notificaties en alle eisen die het digitale tijdperk ons ongewild oplegt.

Pak die detox regelmatig en ga zo voor meer rust, overzicht en balans.

Ik deel nu 25 belangrijke redenen waarom je je apparaten wat vaker uit moet doen of (ver) weg moet leggen.

1. Je vermindert je dopamine-afhankelijkheid

Digitale apparaten en sociale media kunnen leiden tot een soort dopamineverslaving. Hierbij zijn je hersenen voortdurend op zoek naar plezier of beloning door digitale stimulatie. 

Met een digital detox doorbreek je dit, door de blootstelling aan dopamine-triggerende content te verminderen.

2. Je staat meer in verbinding met de echte wereld

Meer tijd zonder apparaatjes doorbrengen versterkt je band met de echte offline wereld waarin je leeft. Dit verhoogt je waardering voor de offline wereld en verbetert je gevoel van welzijn.

3. Je verbetert je probleemoplossend vermogen

Afstand nemen van digitale middelen stimuleert je creatief en onafhankelijk denken. Dit bevordert je vermogen om complexe problemen gewoon weer als vanouds uit je hoofd op te lossen: zonder technologische middelen.

4. Je verbetert je geheugen

Door digitale afleidingen te beperken, kun je informatie veel beter vasthouden en je concentratie verbeteren. Focus op één taak tegelijk in plaats van te multitasken met (verschillende) apparaten. Dit versterkt zowel je geheugen als ook je focus, waardoor je mentaal scherper wordt.

5. Je hebt minder last van rug- en nekpijn

Langdurig gebruik van digitale apparaten kan leiden tot een slechte houding. Dit kan weer rug- en nekklachten veroorzaken. Door minder tijd te spenderen op apparaten en meer tijd te besteden aan fysieke activiteiten of ontspanning, kun je jouw houding verbeteren en het risico op gerelateerde lichaamsklachten verminderen.

6. Je geeft je ogen de broodnodige rust

Door schermen minder vaak of langdurig te gebruiken, voorkom je symptomen zoals droge en pijnlijke ogen. Ook verminder je het risico op eventuele oogschade. 

Regelmatige pauzes van schermen bevordert een gezonde oogfunctie en draagt zeker bij aan visueel comfort.

7. Je stimuleert je zintuigen

Door minder tijd achter een scherm door te brengen, verhoog je je bewustzijn van en interactie met je omgeving. Dit verrijkt je zintuiglijke ervaring. Dit kan je perceptie van geuren, geluiden en andere sensaties verbeteren, waardoor je meer bewust kunt genieten.

8. Je verbetert je non-verbale communicatievaardigheden

Meer directe, persoonlijke interacties verbeter je het vermogen om non-verbale signalen zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van anderen te interpreteren. 

Dit versterkt je sociale vaardigheden en verbetert je relaties met anderen.

9. Je bespaart geld

Minder tijd online vermindert blootstelling aan die constante stroom van reclame en marketingacties op internet en op de social media platforms. 

Dit leidt tot meer bewust en weloverwogen koopgedrag. Je bankrekening is je dankbaar 😉

10. Je voelt je minder afhankelijk van technologie

Het beperken van je afhankelijkheid van technologische apparaten stimuleert zelfstandigheid en creativiteit. 

Maak jezelf los van die constante digitale verbondenheid en bevorder je onafhankelijk en innovatief denken.

11. Je vlucht even weg uit die drukke stressvolle digitale wereld 

De constante stroom van informatie en notificaties kan stress, angst en zelfs burn-out veroorzaken. Een regelmatige digitale detox helpt absoluut om deze druk te verlichten. Op die manier verbetert het al snel je mentale welzijn.

12. Je hebt meer focus en bent productiever

Door specifieke tijden in te plannen voor het checken van bijvoorbeeld e-mails en het uitzetten van alle bliepjes, piepjes en rode bolletjes, kun je je stukken beter concentreren op je werk. Zo voorkom je dat je constant afgeleid wordt.

Ben jij die drukbezette ondernemende vrouw, die droomt van een gezonder & energieker leven?

Maar denkt dat je daar geen tijd voor hebt?

Laat je verrassen door  “Boost je leefstijl in 10 dagen met health-to-go”

Leer hoe je simpel en bijna moeiteloos leert over en werkt aan je fysieke en mentale gezondheid, zonder dat het je teveel tijd kost.

13. Je bent emotioneel stabieler

Door sociale media te beperken, vermindert je blootstelling aan allerlei negatieve invloeden. Creëer een aangename emotionele stabiliteit door bewust gebruik te maken van social media en internet.

14. Je verbetert je slaapkwaliteit

Te veel tijd achter een scherm doorbrengen – vooral ’s avonds – verstoort je melatonineproductie. Het hormoon melatonine is van belang voor je slaap-waakritme. 

Een verstoring hierin kan leiden tot slechte slaapkwaliteit, waardoor je overdag meer stress en vermoeidheid ervaart. Verminder daarom de blootstelling aan het blauwe licht van deze apparaten en zet ze minimaal een uur voor het slapengaan allemaal uit.

15. Je werkt aan een betere sfeer in huis

Door in gezelschap je telefoon echt weg te leggen (uit je zicht) en het geluid uit te zetten, ben je meer aanwezig en geniet je oprecht(er) van het moment. Dit leidt tot betere persoonlijke interacties en relaties omdat er dan oprechte onverdeelde aandacht is voor elkaar.

16. Het verbetert je relaties

Het verminderen van schermtijd zorgt voor diepere en meer betekenisvolle interactie met anderen. Niet alleen thuis, maar ook onder vrienden. Dit versterkt je persoonlijke relaties en bevordert emotionele verbondenheid met elkaar.

Begin er maar eens mee bij je volgende afspraak met een vriend of vriendin: allemaal tegelijk even de mobiele telefoon uit en in je tas. Dat doet wonderen!

17. Je vermindert je ‘fear of missing out’

Door je aandacht weg te halen van social media, verminder je de angst om belangrijke gebeurtenissen of sociale interacties te missen. Dit staat ook bekend als FOMO. Zo pak je meer de regie. Ook krijg je meer waardering voor je eigen leven en je eigen ervaringen, in plaats van je zorgen te maken over wat anderen doen. 

Verminder FOMO en draag zo actief bij aan een verhoogd gevoel van tevredenheid en geluk, doordat je minder druk ervaart om constant online te zijn en ‘bij te blijven’.

18. Je zelfvertrouwen neemt toe

Door je minder te vergelijken met anderen op social media, verbeter je (onbewust) je zelfbeeld. Focus op je eigen kwaliteiten en successen, niet op de schijnbaar perfecte levens van anderen. Dit leidt tot een sterker en positiever zelfbeeld.

19. Je wordt creatiever

Zonder de afleiding van digitale apparaten, krijgt je creativiteit de ruimte om te groeien. Deze vrijheid van constante scherminteracties opent de deur naar nieuwe, inspirerende ideeën. 

Zoek inspiratie in de wereld om je heen in plaats van op een scherm. Zo kun je je creatieve potentieel veel beter benutten.

20. Meer tijd voor nieuwe hobby’s

Het vrijmaken van tijd die je normaal besteed aan digitale schermen biedt mooie kansen om nieuwe passies en hobby’s te ontdekken. Dat kan echt van alles zijn. Ga op onderzoek uit! Dit vormt een verrijkende en verfrissende verandering van je dagelijkse routine. 

Ook draagt het bij aan je persoonlijke groei en kan het zomaar eens verrassende talenten en interesses onthullen waar je enorm blij van wordt!

21. Waardering voor kleine dingen in het echte leven

Krijg meer aandacht voor de mooie kleine dingen in het leven door minder achter schermpjes te zitten. Zo krijg je weer meer waardering voor alles om je heen, omdat je er nu tijd en aandacht voor hebt: want de constante (onbewuste) afleiding van je mobieltje is er niet 😉

22. Je gaat meer mindful leven

Minder schermtijd stimuleert een meer mindful bestaan en daardoor automatisch minder stressvol bestaan. Dit helpt je om meer in het heden te leven en de momenten van het leven bewuster te genieten en daardoor meer te waarderen.

23. Je werkt actief aan een gevoel van dankbaarheid

Verminder de constante informatiestroom van je social media en leer zo de waarde van je eigen leven meer te waarderen. 

Deze verschuiving in je focus kan leiden tot een dieper gevoel van dankbaarheid voor je persoonlijke ervaringen en je relaties met anderen. Dit draagt zeker bij aan een gelukkiger en meer tevreden gevoel.

24. Je hebt tijd over om aan je gezondheid te werken

Minder schermtijd betekent meer gelegenheid om actief aan je fysieke en mentale gezondheid te werken. Of het nu gaat om een korte dagelijkse wandeling, yoga, of een andere vorm van beweging: deze activiteiten dragen positief bij aan zowel je fysieke als mentale welzijn.

Door minder op apparaten te zitten heb je zeeën van tijd over om je te focussen op je gezondheid. 

25. Je werkt dagelijks aan ultieme selfcare

Een uur, dagdeel, dag of zelfs een weekend weg van elektronische apparaten kan echt dienen als een ‘digitale detox-retreat’. Dit is absoluut verfrissend voor je body & mind. 

Plan het in en probeer het uit! Begin met dagelijks 2 momentjes van 15 minuten en bouw dit gaandeweg naar wens op. Je bent jezelf daarna eeuwig dankbaar 😉

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>