Gezond leven met een drukke agenda: 19 praktische tips

Gezond leven met een drukke agenda 19 praktische tips

Als drukke en ondernemende vrouw weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om in topvorm te blijven. Je hebt een drukke agenda en wilt constant op je best presteren: zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Hoe zorg je er nu voor dat je gezond en energiek blijft in de drukke waan van de dag? In dit blog deel ik 19 waardevolle tips die bijdragen aan vitaal, energiek, happy en stressvrij leven en werken.

1. Zet jezelf veel vaker op nummer 1

Zelfzorg is voor jou als drukke ondernemende vrouw misschien wel prioriteit nummer één. Want als jij omvalt, valt alles om! Dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Wat je vaak ziet, is dat we onszelf juist te vaak op de laatste plaats zetten. Want je klanten en je gezin of familie gaan meestal voor. Realiseer je dat je er juist nog beter voor ze kunt zijn als je zelf optimaal energiek en vitaal in je vel zit.

Plan daarom regelmatig tijd in voor activiteiten waar jij echt blij van wordt: echte me-time. Stel dat je een drukke dag hebt gehad vol deadlines en privé-perikelen. Neem ‘s avonds de tijd om een warm bad te nemen met kalmerende essentiële oliën en geniet van een goed boek. Dit helpt je te ontspannen, stress los te laten en jezelf weer lekker op te laden.

Onthoud dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak om vitaal en energiek in je vel te zitten.

Tip van Suus: Vaker ‘nee’ zeggen is hier ook aan gerelateerd. In dit blog vind je hier tips voor: https://suzanneaslander.nl/kies-voor-jezelf-en-zeg-vaker-nee-12-effectieve-tips/

2. Eet gevarieerd en gezond

Dit is vast een enorme inkopper, maar wel één van de meest belangrijke dingen die je kunt doen om je body en mind in balans te houden.

Neem je huidige eetpatroon eens onder de loep. Bevat het al voldoende groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten? Varieer je regelmatig als het gaat om soorten groenten?

Voeg eens wat meer kleurrijke groenten toe aan je wekelijkse maaltijden en kies voor variatie. Dus niet de hele week alleen maar groene groenten eten (die trouwens erg gezond zijn). Breng hierin variatie aan met oranje, gele, paarse of rode groenten. Ze hebben elk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen.

Tip van Suus: zin in een snack? Kies vaker voor een gezond alternatief zoals een kleine hand noten of wat vers fruit.

3. Luister naar je lichaam

Deze tip is ook van groot belang. Wees je goed bewust van de signalen die je lichaam je geeft en luister naar wat het nodig heeft. (H)erken vermoeidheid, stress en spanning en doe hier zo snel mogelijk iets mee.

Geef jezelf toestemming om te rusten wanneer je moe bent. Ga niet door terwijl je dit gevoel gewoon negeert, maar luister er juist vaker naar!

Las een pauze in en maak een korte wandeling. Of geef jezelf weer energie met een gezonde snack: zoals een handjevol noten en wat vers fruit. Hierdoor voel je je gedurende de dag veel meer in balans.

4. Drink voldoende water

Je weet dit natuurlijk allang, maar doe je het ook al? Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt zodat je goed gehydrateerd blijft.

Een handige tip is om altijd een kleine waterfles in je tas te hebben en regelmatig een slok te nemen. Vind je water maar saai? Voeg eens wat munt- of citroenschijfjes toe voor wat extra smaak en verfrissing.

5. Doe vaker een ademhalingsoefening

Effectief omgaan met stress is cruciaal voor het behoud van je welzijn en gezondheid. Kijk of bewezen ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness iets voor je is.

Kies iets uit wat bij je past en maak er een routine van om je stress op die manier te verminderen.

Wanneer je merkt dat stress je overweldigt, neem dan even de tijd om diep adem te halen en te focussen op je ademhaling.

Adem diep in door je neus, houd een paar seconden vast en adem dan langzaam weer uit door je mond. Herhaal dit een paar keer terwijl je je concentreert op het tot rust brengen van je hoofd en het ontspannen van je lichaam.

6. Zorg voor voldoende beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een must voor iedereen om vitaal en fit te blijven. Vaak neem je er gewoonweg niet vaak genoeg de tijd voor. Vanaf nu doe jij het anders, want het levert je immens veel voordelen op!

Vind een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt. Altijd al een keer zumba of body pump willen doen? Of een Pilatesles willen volgen? Boek meteen een proefles en probeer het uit. 

Laat hierbij alle gedachten los over dat je daar nu eigenlijk geen tijd voor hebt. Niet denken maar doen! En als het goed bevalt, blok je die tijd de komende weken in je agenda en zet je jezelf even lekker op nummer één.

Daarnaast is wandelen iets wat altijd wel ergens in te passen valt. Ook hier geldt: je moet gewoon beginnen. 

Maak dagelijks een wandeling van liefst 30 minuten. Of deel het op in twee kwartiertjes. Het gaat er vooral om dat je dagelijks actief bent.

7. Ben niet te streng voor jezelf

Wij vrouwen zijn erg goed in te streng zijn voor onszelf. Laat dat wat meer los: wees lief voor jezelf en blijf geduldig. Je hoeft niet alles nu te doen en het hoeft ook niet allemaal perfect te zijn of gaan. 

Het belangrijkste is dat je gewoon in actie komt als het gaat om gezond(er) leven. Wilde je elke dag een wandeling maken, maar is het op 2 avonden gewoon niet gelukt?  Focus niet op wat niet is gelukt, maar juist op die 5 avonden waarop je wel bent gegaan. Waarschijnlijk zijn dat er al meer dan de week ervoor 😉

Tip van Suus: Onthoud dat het normaal is dat dingen soms niet lukken en dat perfectie niet je doel is. Wees trots op elke kleine stap die je neemt en ben vooral ook vergevingsgezind als je eens van je plan afwijkt.

8. Pak je stress aan met een positieve mindset

Stress – en vooral langdurige stress – heeft een enorme impact op je fysieke en mentale gezondheid. Het kan diverse klachten veroorzaken en je hormonen uit balans brengen.

Je begrijpt dat het belangrijk is om dat constante stresslevel te doorbreken. Dat kun je zelf eenvoudig doen.  Vaak vergeten we het, maar juist als we er helemaal niet aan denken is het het hardst nodig.

Er zijn allerlei manieren die direct bijdragen aan het verminderen van stress. Denk aan ademhalingsoefeningen, een ontspannen massage krijgen, het kijken van een grappige video op YouTube, een wandeling in de natuur, yoga of meditatie.

Aan de slag gaan met een meer positieve mindset doet ook wonderen. Uit onderzoek blijkt dat je veel gelukkiger en succesvoller bent als je een positieve mindset hebt. Daar kun je zelf actief een start mee maken. 

Tip van Suus: in dit blog deel ik 23 tips die je hier zeker bij gaan helpen: https://suzanneaslander.nl/minder-stress-door-positieve-mindset-23-tips

9. Verminder blootstelling aan toxines

Beperk de blootstelling aan allerlei schadelijke stoffen en toxines daar waar mogelijk. Kies bij voeding bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor biologische producten. Die worden geteeld zonder gebruik van schadelijke pesticiden en kunstmatige meststoffen.

Kijk ook eens naar de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Veel producten bevatten agressieve chemicaliën die de luchtkwaliteit in huis kunnen beïnvloeden en daarnaast schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Geef de voorkeur aan natuurlijke en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Denk hierbij aan azijn, baking soda en citroensap.

Vermijd uiteraard ook het gebruik van tabak en beperk je alcoholinname om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen.

10. Breng vooral tijd door met mensen waar je energie van krijgt

Het hebben van fijne sociale contacten is belangrijk voor je welzijn. Maar … je hebt maar 24 uur in een dag. Vaak proppen we onze agenda vol met allerlei afspraken. Gewoon: omdat het leuk is.

Neem je sociale contacten eens kritisch onder de loep. Van welke mensen word jij echt blij? Van welke mensen krijg je echt energie? Welke mensen zorgen ervoor dat je in een positieve vibe komt? En welke mensen doen dit juist helemaal niet?

Plan afspraken bewust zoveel mogelijk in met mensen die je energie geven. Plan bijvoorbeeld regelmatig een koffiedate met een goede vriend/in of organiseer een gezellig etentje met je gezellige familieleden. Zorg er wel voor dat er nog voldoende tijd voor jezelf overblijft in je drukke agenda.

11. Plan bewust gezonde maaltijden in

Een van de beste manieren om gezond te blijven eten – juist als je het druk hebt – is door je maaltijden vooraf te bedenken en (deels) al te bereiden.

Maak in het weekend een lijst van gezonde maaltijden voor de komende week en haal alle boodschappen in huis. Zo heb je alle benodigde ingrediënten bij de hand hebt als je ze nodig hebt.

Bereid ook alvast wat maaltijden voor. Denk aan een maaltijdsalade, een bowl of een gevulde (groente)soep met gehaktballetjes. Maar je kunt ook een gezonde wokschotel met kip of kalkoen maken en dit verdelen in diepvriesbakjes en invriezen. Zo kun je de komende dagen probleemloos en snel gezond eten.

Bereid daarnaast ook wat gezonde snacks voor. Denk aan snoeptomaatjes, gesneden paprika of komkommer die je in bakjes in de koelkast legt. Of vul kleine bakjes met wat gemengde noten. Op die manier heb je altijd iets gezonds als snack bij de hand.

12. Maak slim gebruik van technologie voor je gezondheid

Hoeveel gezondheidsapps staan er op je telefoon? En hoeveel daarvan gebruik je echt? Er zijn talloze apps beschikbaar die je helpen bij het volgen van specifieke gezondheids- en fitnessdoelen.

Neem een stappenteller-app om je dagelijkse activiteit bij te houden of een voedings-app om je maaltijden in bij te houden. Dit soort technologie kan je inzicht geven en je motiveren.

Ga door je apps heen en kijk welke er allemaal op je telefoon staan. Kies er vervolgens eentje uit waar je vandaag nog een start mee maakt. Neem jezelf voor om die app de komende maand dagelijks te gebruiken. Verwijder andere gezondheidsapps (tijdelijk) van je telefoon. Dat geeft rust en richt bewust de focus op die ene app waarmee je aan de slag gaat.

13. Stel realistische doelen

Vaak hebben we allerlei doelen in ons hoofd als het gaat om gezonder leven. We willen gezonder eten, meer bewegen, op tijd naar bed en meer ontspannen. Omdat dat als zoveel tegelijk voelt wat ‘moet’, haken we snel weer af en komen we vaak helemaal niet in actie. Terwijl het juist goed is om gewoon ergens te beginnen.

Bekijk eens hoe jij er op dit moment voor staat en wat voor doelen je graag zou bereiken. Stel vervolgens haalbare doelen die goed passen in je huidige leven. Richt je vooral op kleine, geleidelijke veranderingen die op lange termijn goud waard zijn.

In plaats van je hele eetpatroon te veranderen in een meer gezonde variant, stel je als doel om de komende maand elke dag een extra portie groenten toe te voegen aan je maaltijden. Dit is een kleine, haalbare verandering die je makkelijker volhoudt en die je gezondheid ook meteen positief beïnvloed.

Tip van Suus: lees ook dit blog als je hier meer over wilt weten: https://suzanneaslander.nl/doelen-stellen-en-bereiken-15-tips/

14. Zorg voor een gezonde werkplek

Waarschijnlijk breng je veel tijd door op je kantoor of werkplek. Zorg ervoor dat deze omgeving bevorderlijk is voor je gezondheid. Kies voor een ergonomische werkplek met een comfortabele stoel en zorg voor voldoende natuurlijk licht.

Tip van Suus: plaats een paar luchtzuiverende planten in de ruimte waar je werkt. Kies bijvoorbeeld voor de sansevieria. Dit is een leuk setje van 3 stuks: ben je meteen klaar!

Onderzoek toont aan dat deze schadelijke stoffen uit de lucht verwijderen en zo zorgen voor een gezondere werkomgeving.

15. Blijf de hele dag in beweging

Zelfs als je veel zit voor je werk, kun je actief blijven. Neem regelmatig een korte pauze om even te stretchen of een korte wandeling te maken. Gebruik de trap in plaats van de lift en parkeer je auto eens wat verder weg van je bestemming, zodat je wat extra beweging krijgt. Dit soort kleine veranderingen in je dagelijkse routine maken echt een groot verschil.

Tip van Suus: je kunt ook overwegen om een sta-bureau te gebruiken, zodat je af en toe kunt staan en bewegen terwijl je werkt. Ik heb er ook één: ideaal!

16. Las regelmatig pauzes in

Wat voor werk je ook doet: sta regelmatig op, stretch je lichaam en geef ook je hoofd even een momentje van rust. Dit helpt bij het verminderen van spanning en het verhoogt je productiviteit wanneer je weer aan het werk gaat.

Tip van Suus: stel een timer in om elke 60  –  90 minuten een korte pauze te nemen. Tijdens deze pauze kun je wat strekoefeningen doen, een korte wandeling maken of gewoon even lekker ontspannen met een kopje koffie of thee.

17. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust met voldoende  – kwalitatief goede – uren slaap is erg belangrijk voor je gezondheid en je vitaliteit.  Streef naar 7  –  8 uur slaap per nacht. Wen jezelf een slaaproutine aan die je elke avond opnieuw helpt ontspannen en (mentaal) tot rust te komen. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan. Het blauwe licht ervan verstoort je slaap.

Stel dat je gewend bent om voor het slapengaan op je telefoon te scrollen en door je social media te scrollen. Feit is dat dit maakt dat je moeilijker in slaap komt en minder goed slaapt.

Kies er liever voor om een uur voordat je naar bed gaat je telefoon weg te leggen en te ontspannen met een goed boek of een lekker warme douche. Je merkt direct dat je je stukken relaxter voelt en gemakkelijker in slaap valt.

18. Vier je successen

Het vieren van je successen is een enorm krachtige manier om jezelf te motiveren en om vooruitgang te boeken richting een gezonde(re) levensstijl. Het is belangrijk om elk succes, hoe klein ook, te vieren en oprecht trots te zijn op wat je hebt bereikt. Dit vergroot je motivatie om door te gaan.

Stel je voor dat je jezelf hebt voorgenomen om dagelijks meer water te drinken. Na een week merk je dat je erin geslaagd bent om consistent je waterfles helemaal leeg te drinken, iets wat je daarvoor steeds vergat.

Vier je successen en wees trots op jezelf, want je verdient het! Of het nu gaat om het volhouden van een nieuwe routine, het maken van gezonde maaltijden of het verminderen van stress: elk stapje in de goede richting verdient erkenning.

19. Zoek professionele begeleiding

Als je merkt dat je moeite hebt om een gezonde levensstijl te behouden of als het je niet lukt om specifieke gezondheidsdoelen te bereiken, aarzel dan niet en schakel hulp in. Een vitaliteitscoach, gewichtsconsulent of personal trainer kan je helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt plan en je begeleiden naar een gezonder en vitaler leven.

Een gewichtsconsulent helpt je bij verantwoord afvallen en begeleid je naar een gezondere(re) leefstijl, zodat je daarna ook op gewicht blijft. Ze adviseert je ook over gezonde voeding, gezonde tussendoortjes en over slimme en effectieve maaltijdplanning. 

Wil jij op een verantwoorde manier gewicht verliezen en daarna op gewicht blijven? Weer lekker energiek in je vel zitten? En tips krijgen als het gaat om het verminderen van stress en inzicht krijgen in je hormonale disbalansen? Klik hier en neem vrijblijvend contact met mij op!

Onthoud dat altijd het gaat om kleine, consistente stappen en het vinden van een balans daarin die voor jou prettig werkt. Kies vandaag nog een tip uit en ga daarmee aan de slag!

Over de auteur

Suzanne Aslander  -  Suzanne Aslander is auteur van het boek ZORG met ZIN én ondernemer met een grote passie voor het thema vitaliteit. Ze begeleidt ondernemingen en particulieren in de zorgsector bij vraagstukken en uitdagingen rondom vitaliteit, positieve mindset en duurzame inzetbaarheid. Vanuit haar energieke, inspirerende en motiverende aanpak weet zij mens en organisatie in beweging te krijgen én te houden. Met als resultaat concreet geformuleerde stappen, die ertoe leiden dat het gewenste resultaat wordt behaald.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>